Косъмче от четка (изкуство), брой 5 (3019), 07 февруари 2014" /> Култура :: Наблюдатели :: Майстори от ново време
Български  |  English

Майстори от ново време

 

Свилен Блажев е носител на Годишната национална награда за живопис „Владимир Димитров-Майстора” за 2013.
Наградата на името на Владимир Димитров-Майстора е възстановена през 2013г. Сред нейните лауреати през 70-те и 80-те са някои от най-интересните и прогресивни български художници. В новото издание на конкурса работи голямо и доста широко по състав жури[1], което има задачата да обсъжда предложения и номинации[2], да определя призьор в нова среда и състояние на живописта. Само по себе си, това е предизвикателство и факт, който поставя въпроса за актуалните тенденции в живописта или по-точно - в изкуството през живописта.
Наградата е важна и защото има интересен механизъм. Журито посочва номинираните „финалисти” и, след като е избран призьор, на следващата година той прави изложба в галерията в Кюстендил почти буквално между работите на Майстора. Това дава достатъчно информация за творчески посоки и състоятелност на новия „майстор”.
След възстановяване на наградата миналата година, измежду Анета Дръгушану, Василка Монева, Любомир Савинов, Моника Попова, Греди Асса и Долорес Дилова, беше отличен Андрей Даниел. В изложбата си сега той представи нови платна от Париж, портрети от серията „Свързани лица” и по-стари композиции, подредени по вълнуващ начин в едно цяло, съпоставящо класическите с актуалните тези в живописта.
На фона на тази изложба, един от номинираните автори за 2013, Станислав Памукчиев, коментира ролята на живописта сега, наново институционално поставена в представителна позиция: След многократно обявявания край, живописта, изненадващо за някои, се оказа със завиден резерв от жизненост и в световен план си върна високия статут, позицията. В момента в тази плуралистична среда тя съществува пълноценно. (...) След умората от концептуализма и неоконцептуализма, условното поле на картината отново намира своите аргументи. Някои го разбират като завръщане към един по-буквален смисъл, но това е локално разбиране, по-скоро комплекс. На българската сцена тя не е слизала като актуалност. Тук климатът създава условия за дълго мислене в тази традиция. Имаше опити живописта да бъде коментирана като ехо на един закъснял разговор от 70-те-80-те години на Запад. (...) Като всяко нещо с история, имаше умора, но в началото на 90-те живописта не падна, а си намери нови проявления...
Кюстендилската галерия, Общината на града и СБХ превърнаха деня на Майстора в празник за града, оживен от духова музика, медии, силно присъствие и тържествено настроение. Наградата спечели не само Свилен Блажев, а целият град. Художникът, активен инициатор на възстановяването на националната награда за живопис „Владимир Димитров–Майстора”, направи забележителен жест, като предостави паричното измерени на приза за рамкиране на рисунките и акварелите на Майстора от фонда на галерията. Но не това е най-важното за неговата наградата, разбира се. Изборът на Свилен Блажев (а преди това и на Андрей Даниел) за носител на наградата свидетелства за преоценката на живописта и новата й институционализация.
За мястото на живописта в съвременния свят и в контекста на празничния хаос в галерията в Кюстендил проф. Ивайло Мирчев обобщава всичко така: Живописта е жива и пътят е навътре, в дълбочина. Едва ли могат да се направят формални открития вече. Ако ги направи някои, трябва да е много гениален, сигурно ще се появи. Откритията стават, когато се върви навътре, както при Андрей Даниел, както при Свилен Блажев. Откритията са вътрешни открития. Ненадминато е това, което притежава живописта като възможности, като страст. Нито науката, нито новите технологии могат да достигнат тези вълнения, които въплъщава живописта.


[1]Състав на журито: Любен Генов – председател, проф. Андрей Даниел, Бисера Йосифова, Валентин Господинов, проф. Десислава Минчева, Димитър Буюклийски, Долорес Дилова, Марин Добрев, Румен Серафимов, представител на Министерство на културата – Лора Атанасова и представител на КК на СБХ – Райнис Гелов.
[2]  Номинирани за наградата за 2013 г. бяха: Анета Дръгушану, Ванко Урумов, Веселин Начев, Свилен Блажев и Станислав Памукчиев.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”