Български  |  English

Преврат?

 

Действието се развива в рамките на българската култура. Там, където всеки обявява себе си за абсолютно начало, оглеждайки се с края на едното си око евентуално за своето поколение. Останалите – и по-стари, и по-млади – вършат работа най-много като обект за подценяване. Малкото персонални изключения от това правило играят ролята, предназначена за изключенията. Върху именно този ведър фон шепа заговорници прави опит за нещо като тих преврат. За слагане на начало на кротка, но решаваща инволюция (в смисъла, влаган в думата от мистиците).
Без даже да информира официално потърпевшия, група млади и съвсем млади поети чете ред по ред Това едно / можеш ли го, последната книга на Илко Димитров, пред публиката в зала Underground на театрална работилница Сфумато. Четат зад плътно спусната завеса, не демонстрирайки лицата и телата си. Решението за този своеобразен „радиотеатър“ може да се интерпретира всякак. Едно от тълкуванията обаче със сигурност предполага нежеланието за себепоказване. Стремежа за оказване на недвусмислена почит към по-възрастния майстор. Отдръпването им от себе си стига до там, че даже не излизат да се поклонят накрая.
Мисля, че с това последното те накърняват потенциала на собственото си действие. Не ми е толкова за поклона, колкото за пропуснатата възможност за дискусия с публиката, с автора, с тях самите един срещу друг. Дискусия за текста, но и за контекста. Яростна дискусия за литературата, културата, традицията.
Моето мислене си е обаче моя си работа. Истината на факта е, че вече три пъти (на 27 юни, на 24 октомври и на 14 ноември) се осъществява този homage, сякаш нямащ аналог в нашата литература (а затова и нямащ българско име). Той е свръхнатоварен със заряд, способен да стимулира съществен преврат в културната система, ако прояви характер и устои себе си. Да заработи за производството на действителни традиции. Нека се знаят и имената на превратаджиите: Яна Пункина, Радослав Чичев, Иван Димитров, Мирослав Христов, Ясен Василев и Стефан Иванов.
Не знам докъде ще доведе тяхното покушение срещу блатистия порядък. Във всеки случай, длъжен съм да забележа: става нещо в тази култура.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”