Български  |  English

Германия - партийните програми

 
След като всички партии, представени в Бундестага, публикуваха предизборните си програми в надпреварата за 22 септември 2013 г., стана възможно да се направи сравнение между сегашните партийни позиции и тези, заявени на предишните парламентарни избори през 2009 година.
Най-значителна промяна се наблюдава при Свободните демократи (сегашните коалиционни партньори на Християндемократическия съюз) – през 2009 г. по икономическите и социалнополитическите въпроси те отчетливо се заявяват като либерално настроени, докато през 2013 г. позициите им стават по-меки и се доближават до тези на Християндемократическия съюз. За сметка на това пък, Християндемократическият съюз и Християнсоциалният съюз са изместили социалната си политика повече към центъра. Това вероятно се дължи на отслабването на консервативните крила в партията, което се наблюдава още от началото на управлението на канцлера Ангела Меркел. Интересното е, че при социалдемократите данните не показват почти никакви промени в позициите, докато при Зелените и Левите се наблюдава изместване вляво по отношение на икономическите и социалните въпроси – с други думи, към една по-енергично намесваща се държава в сферата на икономическата политика.
Ако приемем, че партиите създават коалиции на база съдържанието на своите програми, то можем да станем свидетели на един много здрав и устойчив съюз между двата съюза и партията на Свободните демократи. В същото време, в сравнение с 2009 г., значително са се увеличили различията в програмите на Германската социалдемократическата партия и на Зелените, за които преди четири години често пъти се казваше, че едва ли не е пожелателно да създадат червено-зелен съюз. Също така трябва да се отбележи, че заради все по-изместващите се вляво Зелени, шансовете за създаване на една черно-зелена коалиция (между християндемократи и зелени), за които в началото на годината имаше множество индикации, стават все по-малки. И ако на 22 септември се окаже, че подадените гласове не са достатъчни нито за сформирането на черно-жълта коалиция (между Християндемократическия съюз/Християнсоциалния съюз и либералите от партията на Свободните демократи), нито за червено-зелена (между социалдемократите и зелените), то данните от изследваните партийни програми показват, че е възможен един напълно нов тип голяма коалиция. Обсъжданите в медиите варианти за създаване на тройни коалиции тип „светофар” (социалдемократи, либерали, зелени), „Ямайка” (християндемократически и християнсоциален съюз, партия на Свободните демократи и Съюз 90/Зелени) или пък на тесни сътрудничества между социалдемократи, зелени и леви, съдържат в себе си много по-силен конфликтен потенциал в сравнение с този, който евентуално би могъл да се преодолее при създаването на една голяма черно-червена коалиция (между Християндемократическия съюз и Германската социалдемократическа партия).
Но дали равносметката от досегашното управление на Ангела Меркел в коалиция с партията на Свободните демократи накланя везните в полза на голямата коалиция?
На първо място, сегашното управление оставя сериозни задачи за решаване в сферата на социалната и семейната политика, която през последните четири години бе разкъсвана от сериозни противоречия – докато канцлерката говореше за модерна политика спрямо семействата, министърката й Кристина Шрьодер следваше старомодни модели – започна с повишаване на детските надбавки, въпреки че експертите я предупреждаваха, че децата и техните родителите се нуждаят спешно от други мерки – по-добри детски градини и повече места в тях. В крайна сметка, от 1 август е обявено, че всяко дете ще има своето запазено място в детската градина, а ако това не стане, родителите му ще започнат да получават по 150 евро на месец.
Негативното приемане на мерките в семейната политика на Меркел е свързана с факта, че тя решава отделни проблеми на парче, без да вземе предвид принципите, залегнали в проекта Харц IV, който намалява размера на детските надбавки.
И така, дори желанието на министърката Кристина Шрьодер възможностите пред семействата да се увеличат, реално социално слабите родители изпаднаха в по-неблагоприятна ситуация от преди. И тук са шансовете на социалдемократите да предложат своите по-добри варианти за решаване на проблема, който изведнъж стана изключително важен за Ангела Меркел.
Всъщност, през последните седмици проблемите на децата, младите, социално слабите и хората с увреждания се превърнаха в сериозна предизборна тема и канцлерката започна не само да обещава, но и да припомня: как например никога досега не са инвестирани толкова много средства в образование – бюджетът на образователното министерство почти се е удвоил и от близо 7.6 млрд. евро през 2005 г. е станал 13.7 млрд. евро.
Болните пък вече не трябва да плащат потребителска такса от 10 евро при първото си посещение при лекаря, като тази мярка се въвежда благодарение на милиардите излишък, спестени от здравните каси. Правителството на Меркел помогна и на стотици хиляди техни длъжници – хора с ниски доходи, млади безработни и разведени жени, които не са могли да си плащат задължителните здравни осигуровки от 2007 г.
В крайна сметка обаче, най-важна е енергийната революция на Меркел, която си поставя за цел до 2050 г. парниковите газове да се намалят най-малко с 80% в сравнение с 1990 г. Припомняме, че след ядрената катастрофа във Фукушима в началото на 2011 г. правителството ревизира взетото малко преди това решение да удължи средно с по 12 години живота на германските си атомни централи. Сега обаче мерките предвиждат последните ядрени реактори да бъдат изведени от експлоатация до 2022 г. Междувременно министрите на икономиката и на околната среда започнаха да предупреждават Меркел за непосилно високата цена на нейната енергийна революция. Само стимулите за развиването на така наречените „екологични енергии” могат да струват на държавата „над един билион евро”. Така че, за справянето с трудното предизвикателство в сферата на енергийната политика Меркел ще има нужда от верен съюзник или от мощен коректив.
 
По материали от германския печат


ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”