Ходене по буквите , брой 28 (2999), 26 юли 2013" /> Култура :: Културен коктейл :: Ходене по буквите
Български  |  English

Ходене по буквите

 

Мила Ламбовска. „Танго с тигър”. Фотографии Иван Маранов. ИК „Жанет 45”, Пд, 2013, цена 8 лв.
Нейното писане ни показва: да, възможно е да се навърташ близо до смъртта, без да изгубиш своето достойнство, а напротив – изискано, непринудено… Защото стихотворенията на Мила Ламбовска танцуват със здравия разум на красотата навсякъде около нас; красота, под чиято ленива кожа пробягват фантастични мигове. В текстовете от „Танго с тигър” има редове, бременни с още и още нови текстове. Сякаш едно-единствено тяло с много сърца, които се движат с различни обороти, носени през времето от еднакъв трагизъм… И се стремят да излязат извън неговата кожа, и да танцуват. Защото ти ми поръчваш/ стихотворение специално за теб както някои си поръчват/ проститутка и двамата забелязваме несъответствие между нашите отношения и прошението/ но всичко се случва/ толкова бързо че какво от това че съм влюбена в друг/ безнадеждно влюбена в илюзорното му съвършенство. Да видиш красотата чрез думи, да видиш разминаването между думите и света, да останеш в красотата, е като да танцуваш с тигър. Неустоимо.
 
Олаф Илау. Валтер Майр. „Балканите – минно поле”. Размирният заден двор на Европа. Превод от немски Тотка Монова. Издателство „Парадокс”, С., 2013, цена 18 лв.
Олаф Илау (1942), редом с другото, е работил като кореспондент на „Зюддойче цайтунг” в Белград и Атина, по-късно 16 години оглавява отдела „Международна политика” в сп. „Шпигел” и прави репортажи и интервюта относно войните не само в бивша Югославия, но и в Афганистан и Ирак. Неговият съавтор, роденият през 1960 г. Валтер Майр, също от „Шпигел”, познава в детайли Югоизточна Европа от множеството си посещения тук. Затова съвместната им книга е показно за висококачествена външнополитическа журналистика. Не само у нас, където международниците са изчезващ вид, но и по света. За България Илау и Майр през 2009 г. казват без заобикалки: „На над пет милиарда евро годишно се оценява обемът на българската сенчеста икономика. Над два милиона случаи на корупция са доказани в държавата през 2008 г. Това прави четири нарушения в секунда. Към основните причини, отсъждат изследователите на демокрацията, принадлежи непрекършената власт на организирана престъпност – освен ръководните етажи на изпълнителната власт, българските олигарси контролират и парламентаристи, държавната администрация и съдилищата.” Това, очевидно, е трайният ни образ, който трудно може да бъде изтрит от протестите днес. В общата за България и Румъния глава авторите разказват и за героя на румънската революция Мирча Динеску, един от най-големите съвременни поети, който с парите от Хердеровата си награда закупува комбайни и днес със „самоубийствен ентусиазъм” стопанисва сто хектара земя, както и пристанището Четате - най-големия някога разпределителен пункт на зърнени храни от житницата на Румъния, превръщайки го в културно пристанище с театрални вечеринки, четения и изтънчена кухня. И в градините му между еднокрили балкански ангели сноват поети…
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”