Български  |  English

Румяна Кушева (1951-2013)

 

Проф. Румяна Кушева си тръгна в деня на първия Горещник, угасна със Стария огън…
Бе от рода на Горящите хора. Тези, които се раждат, за да работят - без да се щадят по възвисяването на другите. Тези, които с твърдост, но и деликатно, постоянно прилагат нови идеи и търсят по-високи хоризонти. Тези, които в полюсни времена отстояват История без полюси и вярват, че споделеното минало е основание за по-спокойно бъдеще.
Името й остава в списъка на учителите с харизма, на талантливите автори на учебни пособия, на ръководителите с концепция, на изследователите с почтеност, на людете с човечност, на дамите с чар.
Поколения български учители ще продължат да работят с идеите на нейната „Методика на обучението по история“, ще ползват и реализираните им варианти в учебниците за пети-осми клас. Ще черпят опит от учебните тетрадки с тестови и практически задачи, които в последното десетилетие тя разработи за децата от трети до осми клас и постоянно усъвършенстваше.
Отговорните професионалисти няма да престанат да обогатяват практиката си чрез сборниците със задачи върху исторически извори „Споделеното минало - обучение за бъдещето“ и „История без полюси“ – нейните воля и авторитет осигуриха одобрение и финансиране от ЕВРОКЛИО, както и многобройни семинари за апробирането им. Пак неин проект, реализиран в Сдружението на преподавателите по история, чийто създател и ръководител отново бе тя, е списанието „Диалогът в историята“ - то ще продължи да публикува най-ценния преподавателски опит в полза на всички, които го търсят…
Изпратихме я в деня на Света Марина, която запалва Новия огън от жаравата на достойно горелите.
Светъл път във Вечността, професор Кушева!
 
Красимира Йончева


1 - 28.07.2013 16:11

за Учителя
От: Павлина
Вярвам, че чистотата и светлината ти сега озаряват Безкрая. Благодаря Учителю! Имам милиони причини да ти се поклоня.
  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”