Български  |  English

Наградата Захарий Зограф

 

Националната награда „Захарий Зограф” беше връчена за 40 пореден път на специална церемония в Самоков. Носител на отличието за изключителни постижения в областта на живописта за 2012 е художникът Любомир Савинов.

През октомври-ноември м.г. Савинов показа в Кюстендил огромна ретроспективна изложба (с около 300 произведения – живопис, акварел и скулптура), посветена на неговата 70-годишнина. Това е най-пълното и всеобхватно представяне на художника пред публика и е прецедент в историята на галерията, носеща името на Владимир Димитров-Майстора, тъй като за първи път пространството й е предоставено само на един автор. Вероятно именно тази експозиция е била формалният повод комисията, оглавявана от акад. Светлин Русев, напълно основателно да достигне до решението да отличи създаденото от художника през годините.
Любомир Савинов е роден през 1941 г. През 1970 завършва Националната художествена академия - София, специалност Стенопис, в ателието на проф. Георги Богданов. Дълги години работи като преподавател по рисуване, но като автор остава скрит от погледа на публиката поради несъгласието си с конформисткото следване на общото течение в изкуството ни през 70-те и 80-те години. Въпреки че е изключително продуктивен, дълги години Любомир Савинов остава непознат и недооценен, макар че произведенията му (най-често фигурални композиции, потрети и натюрморти) са изключително характерни и мощни като въздействие. Едва след 2000 г., благодарение на няколко последователни изложби, името му започва да придобива популярност. Неговият индивидуализъм намира израз в класическа и същевременно експресивна образност – монументална, плътна и категорична, с много деликатно, почти монохромно изведен колорит.
Наградата „Захарий Зограф“ е награда за живопис, учредена от Съюза на българските художници през 1972 година, която след прекъсване се връчва отново от 2001 г. насам. Сред носителите на наградата са Стоимен Стоилов, Магда Абазова, Йордан Кацамунски, Светлин Русев, Стоян Цанев, Милко Божков, Николай Майсторов, Станислав Памукчиев и др.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”