Български  |  English

Да промениш системата чрез пропукванията й

 
В рамките на месец на две места в София бе представена книгата „Пропукай капитализма” на Джон Холоуей (издателство „Анарес”) – на 20 април в социален център „Аделанте“ и на 7 май в социален център „Хаспел”.
Роденият в Дъблин Джон Холоуей (1947) е адвокат, марксистки социолог, философ и професор в Институтa за социални и хуманитарни науки към Автономния университет на Пуебла в мексиканския щат Чиапас. Този институт помага финансово за отпечатването на книгата в България, а Джон Холоуей е предоставил безвъзмездно авторските си права.
Преди „Пропукай капитализма”, Холоуей пише „Промени света, без да взимаш властта” (2005), в която основната теза е, че промяната не може да се осъществи чрез завземането на властта, а чрез ежедневните откази да се участва във възпроизвеждането на капиталистическото общество.
При представянето на „Пропукай капитализма” Петър Пиперков от издателство „Анарес” говори за това, че желаещият да промени света е изправен пред три опции –  на разривната трансформация, при която стремежът е да се разруши наличният свят, за да се изгради друг след това; на съгласуваната трансформация, при която целта е отвътре да се промени системата - чрез нейните собствени механизми, и на подривната трансформация, при която се използват пропукванията в системата, за да може чрез тях да се създадат модели и примери на желаното. Книгата „Пропукай капитализма” се занимава именно с третата алтернатива, тъй като Холоуей смята, че радикална промяна може да се извърши само чрез създаване и разширяване на пукнатините в капитализма. В резултат на многочислени наблюдения социологът стига до извода, че в глобален аспект в основата на обединяването на различни социални движения стои противоречието между капиталистическия тип труд на сегашните работни места и вътрешния стремеж към действие и към правене на нещо, което носи удовлетворение и полза на обществото като цяло. Това обединяващо звено Холоуей вижда и при сапатистите в Чиапас, и при движението на възмутените, и при протестите в Гърция, и при окупираните фабрики в Аржентина. Ето защо той смята, че желанието за промяна на сегашната система трябва да се изрази в използването на пропукванията в капиталистическата система в името на създаването на нов свят. Едно от тези пропуквания могат да бъдат социалните центрове, посочи Пиперков. Социален център „Аделанте”, например, където бе първото представяне на книгата, е място за свободен обмен на идеи и културни инициативи, включително и на получаване на безплатни уроци по китара, програмиране, испански и български език. Друг тип пропукване е издателство „Анарес”, което популяризира различни авторски или преводни текстове, без задължително да е изцяло съгласно с изразените в тях идеи. При разпространението им се разчита на алтернативни канали, като например двата социални центъра. А първата книга на издателство „Анарес” - „Маркс: хетерогенни прочити от ХХ век”, вече бе представена във вестник „Култура”, в бр. 44 от 2012 година.
 
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”