Български  |  English

Музикални новини

 

Международната музикална награда „Ернст фон Сименс” за 2013 година се  дава на диригента Марис Янсонс. Шефът на Симфоничния оркестър и на хора на Баварското радио получава наградата в размер на 250 хиляди евро като отличие за неговия цялостен творчески принос в музикалното изкуство. Според мотивите за присъждането на наградата, Янсонс се отличава с извънредното си присъствие като диригент-личност на съвременното интерпретаторско изкуство. Церемонията по награждаването ще се състои на 4 юни т.г. в Принцрегентен театър в Мюнхен.
 
*
Ежегодният фестивал „Винер Фествохен” с интендант Люк Бонди се открива на 10 май и ще продължи до 16 юни. В своята музикална програма фестивалът поставя като централен акцент противоречивите отношения между изкуство и власт. До „Трубадур” на Верди с режисьор Филип Щьолцл, музикалният директор на фестивала Щефан Лиснер поставя като световни премиери музикално-театралните проекти „Присъедини се!” на Франц Коглман и „Балада за мъртвия” от Диего Колати. Интересна е и съпътстващата програма със заглавие „Музика и политика”, която документира различни реакции на композитори спрямо специфичните за страните им политически реалности. 
К


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”