Български  |  English

Литературни вести

 
След не една и две белетризации на кулинарното изкуство по книжарските рафтове (от криминалната „Дългът към удоволствието” на Джулиан Барнс и еротичната „Афродита” на Исабел Алиенде до всевъзможни пошлости във всевъзможни жанрове) колко хубаво е предпразнично човек да попадне на най-обикновена готварска книга.
В „Малка книжка за Великден” (ИК „Ентусиаст”, С., 2013, цена 9,99 лв) Ирина Катеринска предлага 23 чисти и прости рецепти. Всичко звучи въздържано и уютно – независимо дали става дума за лимонови бисквити, агнешко със сушени кайсии или португалски печени картофи с розмарин. Един морковен кейк ще внесе нови теми за разговор край масата, курабиите на баба Елена връщат в радостта да споделиш спомен от детството си, венецианският солен пай кара нахалната пица да се посмести... И чрез рецептите, записани от приятели, сме отново заедно с тях.
Никъде обаче няма излишно философстване, сложнота и повдигане на пръсти към изящната словесност. Има обаче вкус, в т.ч. здрав литературен вкус. (А ако искате да боядисате в тъмносиньо яйцата за Великден, ги сварете в половин литър червено вино, след което ги оставете да престоят в него още един час.)
*
В кафенето на хотел „Белвю” в Сплит, древния град на Адриатическо море, неотдавна бе представен писателят Георги Гроздев. Това стана в рамките на литературните празници в града, на които автори от Далмация, Загреб и други балкански страни, както и много читатели, се надпреварват да споделят своите находчиви истории - традиция, която публиката чака всяка година с нетърпение.
Специално място бе отделено на романа на Гроздев „Плячка”, вече издаден в Хърватия. Темата за прехода в посткомунистическите страни неизбежно опира до думата „плячка”, както и до превръщането на духовните хора в „непотребни” (заглавието на друг роман на Гроздев, за който също стана дума). Все сюжети, към които и хърватските читатели са особено чувствителни...
 
К
 


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”