Български  |  English

Наградите Икар 2013

 

На 27 март т.г. – Международен ден на театъра, по време на церемония в Народния театър „Иван Вазов” бяха връчени наградите на Съюза на артистите в България „Икар 2013”.
Комисията, определила победителите, бе в състав: Лилия Маравиля (актриса), Албена Александрова (журналист), Петър Цанков (композитор), проф. Андрей Аврамов (режисьор), проф. д-р Васил Рокоманов (сценограф), проф. д-р Николай Йорданов (театровед) и Лальо Христов (ръководител Художествено осветление на Народния театър).
От сцената на театъра министър Владимир Пенев обяви и вече традиционните награди на Министерството на културата за най-високи постижения в областта на мениджмънта и маркетинга: за драматичен театър - на Театър „София”, за куклен театър – ДКТ-Варна.
„Икар” за изключителен творчески принос към българския театър бе връчена на актьорите Виолета Бахчеванова и Васил Стойчев.
„Икар” за чест и достойнство”(определяна от председателя на САБ Христо Мутафчиев) получи академик Александър Балкански – създател на цирк „Балкански”.
АКТ-УНИМА, България, присъди своята също вече традиционна награда на проф. Славчо Маленов.
Мотото на наградите на САБ тази година е „Награди преди избори. Печеля или не – това се пита”.
А самите награди са:
За критически текст – Асен Терзиев за книгата «Театралността - езикът на представлението", изд. "Проф. П. Венедиков".
За драматургичен текст - «Vох populi» (Неда Соколовска) за "Яце форкаш".
За съвременна българска музикаГрупа Deep Zone Project за песента „I Love My DJ“.
За съвременен танц и пърформансВиолета Витанова и Станислав Генадиев за „Мишеловката“ – пърформанс в „Хамлет“, Народен театър «Иван Вазов».
За «Златен глас» - Елена Русалиева за дублаж на ролята на Пати Хюз в сериала „Щети“.
За цирково изкуство - Цветелина Попова за 20-годишната й дейност и постиженията й в областта на каучук-еквилибристиката.
За куклен спектакъл - „Вграждане” по текст на Мария Станкова, драматургия и режисура Веселка Кунчева, сценография Мариета Голомехова, копродукция на ДКТ-Пловдив и «Контраст филмс» ООД.
За индивидуално постижение в кукленото изкуствоМагдалена Митева за сценария, режисурата и сценографията на „Изгубеният ключ”, ДКТ-Видин.
За режисура – Явор Гърдев за „Хамлет“.
За сценография - Никола Тороманов, Даниела Ляхова и Венелин Шурелов за „Хамлет“.
За авторска музика или оригинално музикално оформление – Христо Намлиев за „Вграждане“.
За дебют – Силвия Станоева и Иво Желев за актьорския тандем в „Клер, Мадам,Соланж“ по Жан Жьоне, режисьор Касиел Ноа Ашер, продуцент „Гала филм”.
За поддържаща мъжка роля – Мариус Куркински за Клавдий в „Хамлет“.
За поддържаща женска роля - Анастасия Ингилизова за Перонела в „Декамерон“ по Бокачо, режисьор Диана Добрева, Театър «Българска армия».
За водеща мъжка роля – Камен Донев за Подсекалников в „Животът е прекрасен“ от Николай Ердман, Народен театър „Иван Вазов“.
За водеща женска роля – Гергана Плетньова за Соня във „Вуйчо Ваньо“ от А. П. Чехов, режисьор Пламен Марков, ТМПЦ – ДТ-Варна.
За майсторско техническо осъществяване - „Хамлет“.
В края на церемонията кметът на София Йорданка Фандъкова обяви наградата за най-добър спектакъл, която получава „Медея – майка ми” от Иван Добчев в съавторство със Стефан Иванов, режисьори Иван Добчев и Маргарита Младенова, Театрална работилница „Сфумато”.
К


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”