Български  |  English

Обичайте винаги музиката!

 
С това пожелание Анна Томова-Синтова се обърна към публиката в препълнената зала „България”. Миналия петък голямата оперна певица бе солистка на радиооркестъра и диригента Емил Табаков в концерт от сезона на състава. Програмата бе изцяло посветена на 200-годишния юбилей на Рихард Вагнер. Всички присъстващи преживяхме незабравима вечер, в която оркестър, солист и диригент се сляха в едно. Чудесно конструирана програма, която представи в кратък вариант едни от най-красивите лирични страници на Вагнеровото творчество. Любовта в малка част от неизброимите й проявления и вдъхновение към творчество. Един личен изказ на две души, на които не е било отредено да споделят ежедневието, ражда поетичен цикъл, дело на Матилде Везендонк, който Вагнер претворява в най-красиви музикални страници – вокалния цикъл, носещ нейното име, и голяма оперна творба. Две произведения, които изискват специално подготвен солист, задълбочен диригентски прочит и подходящ изпълнителски състав. Невероятният талант и харизма на Анна Томова-Синтова се допълниха органично със звуковите идеи и изисквания на диригента Емил Табаков, който винаги съумява майсторски да води отделните линии и нюанси в голям оркестров и звуков мащаб, в какъвто Вагнер разполага своите музикални идеи. Това се видя във въведенията от „Лоенгрин”, особено в първото, където непрекъснатото движение в отделните инструменти, особеното трептене на звука трябва да създаде усещане за невероятно спокойствие и хармония, обединено в огромно по дължина изграждане в една единствена вълна. Увертюрата към „Риенци” бе придобила още по-голяма пластичност и релефност на линиите и тембрите едновременно със стабилност и активно лично участие на всеки от инструменталистите от оркестъра. А също и в камерната лирика на песните на Матилде Везендонк, които намериха в лицето на Анна Томова-Синтова своето еталонно изпълнение. Най-вече в трудността на пресъздаване на многобройните психологични оттенъци, заложени в текста. Именно това задълбочено вникване в най-малките детайли на поезията и музиката, тяхното най-естествено и непосредствено достигане до всеки един от музикантите обезпечават въздействието върху публиката. Певицата почете и Верди, другия голям композитор, чиито незабравими образи е претворявала, чрез откъс от „Силата на съдбата”.
Незабравим остава всеки досег с невероятната личност Анна Томова-Синтова, която винаги зарежда своите колеги и слушатели със силно позитивно отношение не само към музиката, но и към живота. Това усещане оставя тя у всеки, успял да се докосне до нея, дори само като слушател. Именно слушатели бяха избрали да почетат световноизвестната ни оперна певица, като я избраха за Музикант на годината на предаването Алегро виваче на програма „Хоризонт” на БНР. А професионалните съвети тя буквално излъчва чрез цялото си същество – на сцената, чрез всеки звук, фраза, дихание и в директния досег - с доброта и внимание към всеки, пожелал да се докосне поне за момент до нея. Естествено, искрено и отново много силно въздействащи бяха и думите й от сцената на зала „България”, с които тя пожела да се обърне към присъстващите: „Останете верни на изкуството, защото то дава упование, опора, вяра, надежда и любов на всички. Нека музиката винаги да ни свързва, да бъдем едно”.
 
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”