120 години българско изкуство " /> Култура :: Изборът на "Култура" :: <i>120 години българско изкуство </i>
Български  |  English

120 години българско изкуство

 

(съюзи, дружества и групи 1892 – 2012)
 
Издание на фондация „Поддържане на изкуството в България” и СБХ
София, 2012
Цена 60 лв.
 
На 29 март в галерия „Академия”, НХА, беше представена книгата „120 години българско изкуство (съюзи, дружества и групи 1892 – 2012)”. Тя обединява изследователските усилия на екип от известни специалисти в областта на българското изобразително изкуство. Нейни съставители са: Димитър Грозданов, Долорес Дилова, Свилен Стефанов и Чавдар Попов. Автори на текстовете са: Бистра Рангелова, Бойка Доневска, Борис Данаилов, Владия Михайлова, Галина Лардева, Диана Попова, Димитър Грозданов, Елена Великова, Ирина Генова, Красимир Линков, Мая Манолова, Милена Георгиева, Орлин Дворянов, Ружа Маринска, Свилен Стефанов, София Василева, Татяна Димитрова, Филип Зидаров, Чавдар Попов.
Създаването на книгата е свързано с няколко повода: 120-годишнината от организирането на първата обща изложба на художници в България (1892), основаването на първото сдружение на художници, наречено Дружество за поддържане на изкуството в България (1893), и 80 години от създаването на Съюза на дружествата на художниците в България (1931).
Книгата е уникална по своя характер, тъй като в нея за първи път в подобен обем се прави обобщаващ преглед на българското изкуство и на най-значимите имена, очертали неговия път на развитие. Съдбините на живописта, графиката и скулптурата, както и нетрадиционните иновационни пластични и визуални форми в България, са проследени през особеностите на организираните форми на художествен живот, като по нов начин са разгледани причините за възникването им, естетическите им платформи и дейност от 1892 г. до днес.
Благодарение на изчерпателния съдържателен, визуален и справочен материал, книгата е полезна като надеждна информационна основа за всички, които се интересуват от богатите пътища на пластичните изкуства в България през последните 120 години.
К
 


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”