Български  |  English

Художници говорят…

 

Пишещите историята на съвременното българско изкуство няма как да не са предизвикани от проекта TALKS на Art Project Depot и галерия „Витоша”. Той бе представен на 16 януари в културния център на СУ „Св. Климент Охридски”.

В рамките на повече от час бяха излъчени две видео интервюта – с Дан Тенев и Боряна Росса. Разговорите са със субтитри на английски. Артистите са заснети в близък план, в неформална обстановка. Задаващият въпросите не присъства в кадър, а самите теми, по които говорят Боряна Росса и Дан Тенев, са едни и същи – стратегии, концепции …
Отговорите обаче са различни.
За стратегиите:
Дан Тенев: „Досега не ме е обсебвала никаква практика – моята раздяла с наученото в графиката и рисуването беше много лека и естествена. Напуснах тези научени неща не защото ми беше досадно или поради липсата на някакво умение, а защото можеха да ми се разкрият нови начини. (…) Смятах, че новият начин говори за новото, но много скоро разбрах, че начинът изобщо не говори за новото, начинът прави новото.”
Боряна Росса: „Насочила съм се към работа в областта на пърформанса, защото това е изкуство, което провокира веднага някаква реакция. – ти веднага можеш да видиш какво мислят хората. (…) Моето желание е да въздействам на публиката веднага, да видя нейната реакция, да се намирам в пряко общуване с нея.”
За концепциите:
Дан Тенев: „Имам обяснение за реда, по който са възникнали тези неща, които правя, макар че нямам вътрешен и предварителен план - това е следване на себе си без страха, че можеш да напуснеш „ние” (…). Човек напуща „ние”, като съществува съотговорно със себе си и с това, което него го прави човек.”
Боряна Росса: „Най-често се занимавам с теми, които са свързани с идентичността, с пола, с проблемите на хора, които се намират в маргинална позиция (…) За мен е важно по някакъв начин хората да започнат да се мислят като политически значими личности.”
 
Проектът ще има представяне и на втора серия от видео интервюта – с Вальо Ченков и HR-Stamenov, на 6 февруари, пак на същото място.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”