Български  |  English

Бунтарят Владимир Висоцки

 

Днес, ако беше жив, Владимир Висоцки би навършил 75 години. Той умря 42-годишен (”Измама бе предсмъртният подем”).
Животът му бе кратък, но пълен с… всичко!
Висоцки отдавна премина в нетленното, но песните, стиховете, ролите, книгите от и за него са от плът и кръв. Четат ги, говорят ги, пеят ги, гледат ги! До днес името му не е в забрава, предизвиква носталгия по романтичната еуфория, която създаваше само споменаването му. Той бе лиричният герой на поколения. Създаваше им усещане, че всичко е възможно в затворения свят. Вкарваше ги в сладката авантюра на мечтите и тогава, когато стиховете му тъгуваха („Разби се на трески върху скалите последната надежда – моят сал”).
Личности като Висоцки се помнят винаги млади, в полет, в битка. И се следват. Песните мувълнуват не само Русия, поетът Висоцки е познат навсякъде. Неговият режисьор Юри Любимов споменава, че у Висоцки има нещо есенинско, бунтарско, което бърза край нас със стъпките на юноша: „Аз повече не ще троша витрини и хорските лица – пиши така! – и двете мои болни половини в една душа ще слея отсега.”
К


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”