Български  |  English

Щастливото столетие на маестро Ангел Манолов

 

Няма по-голяма чест за един творец от тази делото му да живее и след него. Такава щастлива съдба споходи създателя на три български хора маестро Ангел Манолов - на Академичния хор, носещ днес неговото име, на хора на медиците „Родина” и хора на миньорите „Темелко Ненков” - Перник.
Успешно преминали през тегобите на прехода, два от тях - на студентите под диригентството на Дарена Попова и на медиците под диригентството на Мая Василева - огласиха в деня на неговото рождение, 12 ноември т.г., препълнената с негови възпитаници, почитатели и гости аула на Софийския университет „Св. Кл. Охридски” в тържествен концерт.
За всички, свързали съдбата си с музикалното развитие на България, името на Ангел Манолов е символ на дълголетна всеотдайност и пословична преданост към хоровото ни дело. През 1933 година, като 21-годишен студент по право в Алма матер, той създава Академичния хор - неговата първа и най-лична рожба, и го ръководи в продължение на повече от 58 години. През 1955 г. сформира хоров колектив на медиците, който няма аналог в европейската хорова традиция.
За нас, неговите хористи, той беше и завинаги остава незабравим и неразделен спътник на студентската ни младост. Снажен, красив, вдъхновен, сияещ с белите си коси, излъчващ достойнството и достолепието на патриарх, той заставаше пред нас на сцената. И когато плавно вдигаше ръце, ние запявахме от сърце и душа, с искреност и младежки порив. Репертоарът ни обхващаше широк кръг творби от класиката до съвременността, а изкуството ни беше отличавано с десетки златни медали и най-високи награди от многобройни хорови конкурси и състезания както у нас, така и в чужбина. От редиците на нашия Академичен хор израснаха над 250 български музиканти и световноизвестни певци, като Борис Христов, Димитър Узунов, Никола Гюзелев, Александрина Милчева, Маргарита Лилова, Анна Томова-Синтова и др.
Маестро Ангел Манолов беше орисан с преданост към музиката. Той умееше дълбоко да я чувства и разбира, а също фино да я интерпретира. Затова музикантите у нас и по света го уважаваха и ценяха. Любовта си към музиката той предаде и на двете си дъщери Весела и Магдалена, които достойно продължават семейната традиция.
Маестрото беше голям човек, изпълнен с доброта, човечност и доброжелателност. Но навярно най-ценното, с което ни зареждаше постоянно, беше непрестанното му вдъхновение, заразяващо и нас, неговите над 4000 хористи през годините.
Великолепните песни от българския хоров репертоар, много от които той талантливо превърна в знакови изпълнения, ние с гордост представяхме пред публиката като бисери от съкровищницата на родната ни култура. Някои от тях прозвучаха и на тържествения концерт, посветен на 100-годишнината от рождението му, а вдъхновените изпълнения на студентите и медиците доказаха убедително, че темелите на родното хорово дело, които маестро Ангел Манолов е поставил с Академичния хор, са здрави и издържат на бурите на времето. През идната 2013 година неговата първородна хорова рожба, наречена от Любомир Пипков „пеещата младост на България”, се подготвя да отпразнува своята 80-годишнина.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”