Български  |  English

Музикални новини

 
Музикалната награда на Съюза на германските концертни дирекции (10 000 евро) тази година се присъжда на виолончелистката Наталия Гутман. В коментара на журито се казва: „От десетилетия Наталия Гутман е една от най-значителните виолончелистки в света. Тя притежава безкомпромисна искреност по отношение на музиката и изкуството.”
---
И Виенският симфоничен оркестър основа своя звукозаписна фирма. Името й е Wiener Symphoniker. Началото на фирмата отбелязват две компактдиск-издания: Фабио Луизи дирижира Симфония № 1 от Густав Малер, запис от концерт на оркестъра от май тази година, както и един запис от 1952 година на Брамс, Първа симфония, дирижирана от легендата Серджиу Челибидаке.
---
Националната опера – Уелс информира, че е получила като дарение сумата от 1 милион и 200 хиляди паунда от Гордън Гети. Парите, според желанието на дарителя, ще бъдат използвани за постановката на пет оперни заглавия от съвременни композитори в следващите пет години. Едната оперна творба е на самия Гети – тя е озаглавена „Къщата на Ъшър” и ще се постави редом с недовършената творба на Дебюси, която се назовава „Падането на къщата на Ъшър”(по Едгар Алан По, довършена от Робърт Орлидж). Останалите творби са „Алиса в страната на чудесата” от Унсук Чин, „Мечтата на Вагнер” от Джонатан Харви, „Питър Пан” от Ричард Еърс
---
На 33-годишна възраст, вследствие на мозъчен кръвоизлив, почина много талантливата румънска пианистка Михаела Урсулеаза. Тя е открита на 12-годишна възраст от Клаудио Абадо. С неговата подкрепа завършва във Виена клавирното си образование. През 1995 година печели конкурса „Клара Хаскил”. През 1998, 20-годишна, дебютира на летния Залцбургски фестивал.Нейният пианизъм бе определян като интересна комбинация между лирика и темперамент.
К

 

 

   
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”