Български  |  English

Награда Николай Кънчев

 

На 6 декември 2012 година, на вече шестия „Поетичен Никулден”, посветен на големия български поет Николай Кънчев (1936-2007), за пръв път ще бъде връчена новоучредената Награда за поезия „Николай Кънчев” 2012.
Наградата, обявена от „Поетичен Никулден” и Сдружение на български писатели, ще се присъжда ежегодно на поетеса/поет за нова българска поезия, като предмет на разглеждане ще бъдат нови поетически книги, както и публикации в националната литературна периодика.
Наградата е ежегодна и разглежда книги и публикации, появили се в периода 30 октомври на предходната и 1 ноември на текущата година (в случая 30 октомври 2011 г. – 1 ноември 2012 г.) Не подлежат на разглеждане поетически книги с избрани, събрани и юбилейно/тематично подбрани стихотворения.
До 15 ноември се обявяват петимата номинирани за наградата поетеси/поети, чиито стихове ще прозвучат на Поетичния Никулден, а името на носителя на наградата се обявява на самия празник на 6 декември.
Удостоеният с Наградата за поезия „Николай Кънчев” 2012 ще получи почетен диплом, бронзова пластика на поета, дело на скулптора Добромир Иван, и 2200 лв. Наградата за поезия „Николай Кънчев” 2012 се дава и присъжда от съпругата на поета Федя Филкова.
К


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”