Български  |  English

Въпроси

 

Въпроси към г-н Петър Кърджилов, граждански активист, породени от текста му "Намерената кауза" (Култура, бр. 36 от 26 октомври 2012 г.)
 
1. Смятате ли, че победата по отношение закона за горите е повратна точка по отношение на олигархичната системата (грубите актове на беззаконие). Смятате ли, че това е промяна от втора степен, промяна, която променя системата? (Промяна от първа степен се нарича промяна в рамките на една система, например, ако имаме множеството на естествените числа и използваме операцията събиране, както и да събираме естествените числа, няма да излезем извън рамката на групата на естествените числа; промяна от втора степен се нарича преминаването в друго качествено системно състояние, например: ако сънуваш кошмар, в който те преследват, може да се опиташ да избягаш от преследвача или пък да му се противопоставиш, но от кошмара излизаш, ако се събудиш - промяна втора степен).
2. 1.Кои, според вас, са онези каузи, които хората в България да разпознаят и около които да се обединят? След като вече каузата с казуса на поправките на закона за горите е разрешен.
2. 2. Ако допусна, че каузата с казуса за променените членове на закона за горите е вече решен проблем, решена (разрешена) бъркотия (динамични ситуации, в които съществуват сложни системи от изменящи се проблеми, които взаимодействат помежду си и са взаимозависими), то коя е следващата бъркотия, която не бива да се разделя на части, за да не се губят основните качества и да се решат системните проблеми?
2. 3. Кои са онези значими за обществото проблеми, по отношение на които то е заспало, и кои са онези приоритети, за които просветените, будни и целеустремени хора ще го събудят.
3. Смята ли авторът на "Намерената кауза", че преговарянето с министър-председател относно закон, който вече не е в неговите правомощия, а в правомощията или на парламент, или, когато вече е приет от парламента, в правомощията на президент, е разширяване полето на законността в гражданското ни общество, на самото гражданско общество? Преговарянето с Бойко Борисов не легитимира ли точно авторитарния стил, задкулисието, беззаконието, лобисткото управление, олигархията и всичко онова, срещу което гражданският активист Петър Кърджилов се бори? (Не преговарянето с него в качеството му на министър-председател по въпроси, некасаещи правомощията му, означава ли, че той е изключен от диалога?)
4. Смята ли, че с този закон е решена "бъркотията" около Гората. Тоест, законът гарантира не-лобизъм, не-олигархия и защитава общите ни блага (общите блага без кавички)? Бихме ли могли да тълкуване летните и октомврийските пожари на Витоша като умишлени и като начин да се заобиколят разпоредбите на този закон, да се направят те безсмислени? Има закон за гората, няма гора. Тоест, Законът за горите фактически не причинява ли повече вреда на горите, обитателите им и хората, които биха ползвали това общо благо?
Да направя и едно уточнения: сякаш хората още първия ден, за втория и третия да не говорим, не се събираха просто на Орлов мост, а се събираха на Орлов мост просто защото една от тактическите цели беше тази важна софийска транспортна точка да бъде блокирана. Лично аз чух в първия ден от хора, отиващи на Орлов мост, че отиват да блокират моста, а не че отиват да протестират на моста. Сякаш това беше и патосът на самоорганизирането във фейсбук. Мога да допусна за правилно скриването на имената на "подстрекателите" на блокадата на Орлов мост. Но не разбирам защо трябва да бъдем успивани от будните и целеустремени тактици, че едни хора просто се били събрали на Орлов мост и просто там изведнъж им хрумнало да блокират моста.
 
още от автора


1 - 04.11.2012 15:29

Преговарянето с Бойко Борисов
От: е в
Преговарянето с Бойко Борисов беше преговаряне с изпълнителната власт заради възникналата кризисна ситуация - вълненията на Орлов мост, точно на тая власт се пада да преговаря и разрешава кризите при такива обстоятелства. През 2007 г. МВР-министърът Румен Петков преговаряше с блокиращи кръстовища граждани, протестиращи заради закриването на парк Странджа. Кризата през 2007 г. беше решена с иницииран от изпълнителната власт закон, зарбаняващ закриването със задна дата на паркове. Кризата през 2012 г. беше решена с инициирани от изпълнителната власт преговори в парламента между представители на "За да остане природа", "ЗаВитоша", лобистката организация на Филип Цанов, членове на комисията по земеделие, земеделския министър (та дори и на Цеко Минев. Ветото е от компетенциите на президента, така че питайте него.
  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”