Български  |  English

Sofia Contemporary

 

От 19 октомври до 11 ноември в София се провежда първото издание на международния фестивал за съвременно изкуство Sofia Contemporary. Кураторът Яра Бубнова е избрала да се съсредоточи върху темата за съвременността, която се изразява чрез „Сегашно продължително” – несъществуващо глаголно време в българския език. Програмата е съсредоточена в четири модула: Видео, В движение, Деца и Град, като различните интериорни и урбанистични пространства за изкуство са разпръснати из целия град.
Основна идея на фестивала тази година е да се дискутират различни отношения към проблемите на времето, територията, пола, социалната и политическата неудовлетвореност, но и принадлежност. Целта е да се намали дистанцията между съвременното изкуство и българската публика, като се представят художествени работи, които са част от ежедневието на големия град, говорят с публиката и предизвикват реакцията на случайните минувачи. Такъв, например, е проектът на Лъчезар Бояджиев “Park View” в градинката пред Народната библиотека, в който чрез разместването на пейки спрямо различни посоки на света се обозначават крайните „дестинации” на въображението, или променената от Destructive Creation регулировъчна кабина на ъгъла на ул. „Патриарх Евтимий” и ул. „Ангел Кънчев”, която е превърната в беседка за свободен достъп. Повече за местата и програмата на Sofia Contemporary – на http://edno.bg/sofia-contemporary-2012/za-festivala.
 
К


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”