Честито! , брой 36 (2963), 26 октомври 2012" /> Култура :: Юбилеи :: Анжел Вагенщайн на 90
Български  |  English

Анжел Вагенщайн на 90

 
Роден на 17 октомври 1922 в Пловдив, Анжел Вагенщайн има дълъг, авантюрен и успешен живот. След смъртната присъда за антифашистка дейност, чието изпълнение бива осуетено, младият Джеки завършва ВГИК в Москва, връща се тук като първия професионален български сценарист, работи в Студия „Бояна” и гедеерската ДЕФА... В биографията си има 50 филмови заглавия („Септемврийци”, „Тревога”, „Допълнение към закона за защита на държавата“, „Гоя“, „Звезди в косите, сълзи в очите“, “Борис I”...). И най-голямата награда на българското кино досега – Специалната награда на журито от Кан за „Звезди” (1959) на Конрад Волф.
Последният засега филм по сценарий на Вагенщайн е “След края на света” (1998) на Иван Ничев, в чиято основа е романът му „Далеч от Толедо”. А най-новата му книга е от 2011 - „Преди края на света” („Драскулки от неолита”). В нея четем: „Пък и възможна ли е въобще такава картина, щом упорито ни се повтаря, че знаем толкова за времето, в което живеем, колкото рибите знаят за реката, която обитават. Но може би те знаят най-важното, което ние трудно усвояваме – че реката тече и вчерашната й вода не е днешната”.
Независимо от противоречивите оценки за Анжел Вагенщайн, той е безспорно един от най-талантливите български интелектуалци. Стожер е на голяма филмова фамилия. Прочут и награждаван е в чужбина и у нас.
По случай юбилея му на „Любовта е лудост” бе удостоен с Награда за цялостно творчество, а на „Златна роза” бе показан „Звезди”.
Скоро се очаква да излезе и документален филми за него: „Анжел Вагенщайн: Изкуството е оръжие» на американката Андреа Саймън.
90-те години въобще не му личат. Изглежда все същия остроумник без възраст.
Да е жив и здрав!
 
Култура
 


2 - 26.10.2012 09:48
От: костадинов
Вагенщайн е един от най-достойните българи! Неслучайно още отсега се говори, че след неговата смърт родният му град Пловдив ще бъде прекръстен на АНЖЕЛОПОЛИС!!!
  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”