Български  |  English

So Independent

 
3. Фестивал на американското независимо кино
 
25.10 – 4.11.2012
Кина: НДК (Зала 1 и „Люмиер), Дом на киното, Cinema City, Euro Cinema
 
Софийските киномани вече са на независима вълна. Третото издание на фестивала So Independent (25.10 – 4.11, организиран от Жана Караиванова и Фондация „Америка за България”, е обилие от изкушения.
Между игралния „Сеанси” на Бен Люин и документалния „Портите” на Антонио Ферера и Алберт Мейзълс, посветен на известния проект на Кристо, ще гледаме 45 игрални, документални, архитектурни, късометражни заглавия на американското независимо кино. Филмите са почти двойно повече от м. г. , новост са ретроспективите (на Джон Касаветис и Куентин Тарантино) и разширената фестивална география: с „Касапница” на Роман Полански (Франция/Германия/Полша/Испания) и австралийския „Ловецът” на Даниъл Нетхайм. Фестивалът ще покаже и студентски филми, селектирани от Мелъди Гилбърт. Сред тях е 11-минутният „Детцко” на Руши Видинлиев.
В София пристигат свежи игрални хитове от Сънданс и Трайбека, разбунили света: „Зверовeте на дивия юг”, „Една нощ” на Люси Мълой, „Червена светлинa” на Родриго Кортес, „Някъде” на София Копола, „Долината на светците” на Муса Саийд, „Франкофрения (или не ме убивай, знам къде е бебето)”, „Дневникът на едно пиянде”, „Скандално” на Дъглас Макграт (вж. „Култура”, бр. 28 от 2012)...
Сред документалните предложения са: „Марина Абрамович: Артистът присъства” на Матю Ейкърс и Джеф Дюпре, „Боби Фишер срещу света”, „Бог отиде да сърфира с дявола” на Александър Клайн, „Невидимата война” на Кърби Дик, „Стив Джобс: изгубеното интервю” на Пол Сен, «Направи го пак» на Робърт Патън-Сприл. Както всяка година, ще има и портрети на велики независими: „Уди Алън: документално” и Роман Полански: филмов мемоар” на Лоран Бузеро. И филм-обяснение в любов към киното - „Един до друг” на Кристофър Кенели, където продуцентът Киану Рийвс говори с важни режисьори за шеметния ход на технологиите: Дейвид Линч, Мартин Скорсезе, Ларс фон Триер, Дани Бойл, Стивън Содърбърг Джеймс Камерън, Дейвид Финчър, Джордж Лукас, Кристофър Нолан, Робърт Родригес, Джоуъл Шумахер, Анди Уашовски.
В София ще бъдат продуцентът Джъстин Сласа, композиторът Мубашир Мохи-уд-Дин, режисьорът Матю Ейкърс, програматорът на Tribeca Film Festival Йън Холъндер...
В рамките на So Independent, както обикновено, има So Academy с лекции на гостите, сред които и проф. Джери Карлсън от Нюйоркския градски университет на тема „Американското независимо кино. Исторически преглед”.
И да не изгледате всички филми, струва си да вкусите от автентичната свобода на независимото кино. И да се доверите на фестивалния слоган „води те към неочаквани неща”.
К
 
 


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”