Български  |  English

Днес е 1 юни!

(Или за родителя като детски писател)

 
В историята на детските книги съществува интересен феномен – мнозина от писателите дължат името и славата си на своите деца. Родителството, всъщност, ги прави писатели. Ето няколко симпатични чудаци, които от татко, мама, баба или леля се превръщат в любими детски писатели.
Дългото чорапче като лекарство против грип. Един ден 9-годишната дъщеря на Астрид Линдгрен – Карин, се прибира болна у дома. За да се разведри, тя моли майка си да й разкаже история. Астрид започва разказ за 9-годишно, много силно момиченце, което Карин кръщава Пипи Дългото Чорапче. Историите се нижат една след друга цяла седмица, докато Карин си стои хремава в леглото. Години след това, когато Дългото чорапче вече е любимка на хиляди деца, Карин все още е малко сърдита на майка си, че е „издала” на света нейната собствена Пипи.
Джон Толкин като писмо за Коледа. „Писмата на Татко Коледа” е наистина лична детска книга. Близо 12 години, всеки декември, децата на знаменития Дж. Р. Р. Толкин получават писмо от Дядо Коледа. Във всяко, под прикритие, самият Толкин разказва на малчуганите си приключения от Северния полюс – как счупил луната на 4 парчета, как бяла мечка се покатерила на покрива му и паднала в комина... Писмата са и собственоръчно илюстрирани от фантастичния татко Джон!
Луис Карол като горски гид. През 1856 г. британецът Чарлз Доджсън се сближава много със семейство Лидел. Той често води на излет четирите им деца – Хари, Лорин, Едит и... Алис. На една от тези горски експедиции Чарлз си измисля историята за Алис сред горските феи. Малката Алис Лидел толкова го умолява да запише историята, че (след дълго отлагане) той се съгласява. Има известни терзания относно заглавието, но накрая се спира на „Приключенията на Алиса в страната на чудесата”. Подписва я с псевдонима си - Луис Карол.
Алън Милн като разходка в зоопарка. Кристофър Милн от английското графство Източен Съсекс има у дома си куп плюшени играчки. Любим му е мечокът на име Едуард. Един ден, след като с баща си Алън отиват в лондонската зоологическа градина, Кристофър решава да прекръсти мечето си „Winnie” – така се казва една черна мечка, която много го впечатлява в зоопарка. Добавя към него и едно „thePooh” – по името на лебед от същия зоопарк. После, докато се разхождат двамата из горите на имението си, татко Алън измисля история с новонареченото мече. Така започват приключенията на знаменития WinniethePooh.
Валери Петров като копче за сън. „Тихо! Искате ли да надникнем в стаята, където е креватчето на малкия Оги? Добре. Ето ни вътре.” Така започва „Копче за сън” – приказна повест, в която малко момченце се опитва да заспи, но го е страх от тъмното, затова върти „сънливото копче” на пижамата си, а дядо му съчинява приказки. Всъщност, дядото се казва Валери Петров, а неговото внуче наистина носи името Оги! Още една пухена история, пренесена от страниците на живота в книжното кралство.
Божана Апостолова като подарък за рожден ден. Истински вълнуващите баби не просто разказват приключения - те ги създават и участват в тях. Божана Апостолова прави именно това - за рождения ден на внучката си й подарява книжка-приключение - „Малката Божана в нощта на чудесата”. Въпреки че е изтъкана от думи, тази книжка не е „само на думи”. Тя не е обещание или мечта за приключенстване, а самото приключение. Тя е обет за съзаклятничество. Вместо да обяснява на внучка си как се лети, голямата Божана просто лети. Обичлива, рошава и неподправена история – една от онези, заради които „баба” не е нарицателно, а почетна титла.
Екатерина Йосифова като преводач от стародраконски. „Дракончето Поли“ е същински учебник по стародраконски. Авторският „колектив“ е, логично, двуглав – словодишащата Екатерина Йосифова и нейната племенница Надежда. Надето отговаря за сънуването, по време на което се сприятелява с древните обитатели на света, а леля й записва сънуваните истории и им добавя по някой пъстър портрет от блокчето на малката. „Няма дракони въобще, нито хора въобще. Всеки си има име. Никой не е въобще“, казва дракончето. Всъщност, и самата книжка не е „въобще“, ами е истинска. Не защото ще ви даде криле на дракон, а защото ще ви бъде окриление.
 
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”