Български  |  English

Вести

 
Милан Цайс (р. 1974) е името на чешки музикант, основал през 1988 г. групата TataBojs. В нея той се изявява като певец, барабанист, текстописец, композитор и сценограф. Със сигурност е малко познат в България в това си амплоа, но пък за втори път гостува в страната ни като визуален артист. До 29 май т.г. в галерията на Чешкия център е подредена неговата самостоятелна изложба „Под кожата”. В нея могат да се видят манипулирани фотографии, обекти, инсталации и асамблажи, създадени в периода 1997-2010. За някои от тях са използвани части от стари мебели и голямо количество касети за касетофон.
С проекта „Под кожата” Милан Цайс се обръща към миналото и спомените, свързани с музиката, с истинските и най-добри приятели, но и с платоничните, които никога не е опознал достатъчно, но са повлияли върху съществена част от живота му. Миналото, с което са свързани митични икони и обекти на поп културата. Гледайки назад, Цайс се връща към това, което е „под кожата” и вече няма начин да се заличи.
*
„Четем Малина Томова”
На 11 май 2012 г., петък, от 18 часа  на пейката на Малина пред църквата "Св. Георги" нека си припомним стихотворенията на Малина Томова (1950-2011) и книгите, които тя обичаше и издаваше. Да поставим началото на буккросинг на пейката с липата.
К
 


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”