Български  |  English

Враца 2012: думи на селекционера

 

Подбраните спектакли за фестивала на малките театрални форми, който ще се състои във Враца през месец май, за пореден път по-скоро ще предизвикват различни въпроси, отколкото ще насочват към категорични отговори. Те са разнообразни и като възгледи върху света и театъра, и като жанрове, а и по своята форма и средства. Що се отнася до броя на спектаклите, представящи в случая столичните и извънстоличните театри, съществува приблизителен баланс 1:1. Впрочем, случващото се в българския театър в настоящия момент прави възможна както тази селекция, така и доста други. Добрите представления като че ли са нараснали количествено – дали, обаче, това дава по-ново качествено измерение на нашия театър? Ще трябва да оставим отговора и на този въпрос за по-нататък.
Сред селектираните заглавия попадаме на един дълбинен поглед към онова, което е могло да се случи или да не се случи с Шекспировия „Хамлет” след неговия край в спектакъла „Завръщане във Витенберг” на режисьора Иван Добчев и драматурга Георги Тенев, а също така на завладяваща съвременна драматургия, като „Отблизо” от Патрик Марбър с режисьор Здравко Митков и „Бягство от Москва” от Уилям Никълсън с режисьор Петър Пейков. Срещаме се с една смела интерпретация на европейската класика чрез „Куклен дом” от Ибсен на Пловдивския драматичен театър в режисурата на младия Крис Шарков, както и с прочита от Боян Иванов на гротесковия свят на Фернандо Арабал и неговата пиеса „Архитектът и императорът на Асирия” в Бургаския драматичен театър. Натъкваме се на младото, „независимо” предизвикателство на Гергана Димитрова и Здрава Каменова с „Праехидно”, на поредната, но винаги нова и актуална среща с вечната „Суматоха” на Йордан Радичков в режисурата на Маргарита Младенова в Сливенския драматичен театър. Пред нас оживява все така абсурдно актуалният свят на Станислав Стратиев със спектакъла на Сатиричния театър „Животът, макар и кратък” в режисурата на Василена Радева, а актрисата-театър Мая Новоселска прави от „Едно малко радио” забележително преживяване. Всичко това, надявам се, е достатъчно, за да предизвика интереса и предпочитанията на врачанската публика, както и на гостите на фестивала.
И, разбира се, все нещо ще липсва в афиша. Една селекция не може да живее без своите липси и в известен смисъл тя винаги се държи върху тях; важното е подбраните спектакли да не потънат сред липсващото. Надявам се това съществено условие да се е оказало налице и в случая.
 
още от автора


1 - 11.05.2012 10:16

А гостите от чужбина?
От: Облак бял
Там също има добри предложения.
  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”