Български  |  English

Некоректност

 
На 5 март т.г. проф. дин Иван Стоянов предложи на „Култура” за публикация статията си „Как се пише история и как се влиза в историята с една „паметна” плоча”. Редакцията помоли автора да прецизира своята принципна критика на казуса с „паметната” плоча на Левски върху столичната черква „Св. Петка” и политическите намеси в историята. На 8 март получихме окончателния текст, а на 30 март уведомихме автора – преподавател в катедра „Нова и най-нова история на България” във Великотърновския университет и председател на Постоянната комисия по хуманитарни науки и изкуства към Националната агенция за оценяване и акредитация, че статията му излиза в бр.13 от т.г.
По време на цялата преписка нито веднъж Иван Стоянов не си направи труда да уведоми редакцията, че предложената от него статия вече е публикувана – във в. „24 часа”, като в електронното издание това е станало още на 28 февруари 2012 г. За това научихме от форума в интернет-изданието на „Култура”.
Некоректната постъпка на автора ни кара силно да се съмняваме в автентичността на патоса, с който той воюва за истината за гроба на Левски. И ни принуждава да преосмислим евентуални бъдещи отношения с него.
още от автора


1 - 17.04.2012 12:36

Относно повторното отпечатване на статията
От: Петър Вълев
Статията на проф. Стоянов е написана професионално и заслужава да бъде отпечатана дори още веднъж, за да стигне до вниманието на всички българи, че любимият им автор Николай Ал. Хайтов ги е лъгал за "Гроба". Синът му Александър също публикува една и съща статия във весниците "Нова Зора" и "Десант", озаглавена "Приказки от шипковия храст". Може да бъде видяна и в Интернет. Ето защо благодаря на Редакцията, че именно чрез в. КУЛТУРА стигнах до този превъзходен материал, отразяващ истината и предвещаващ трагедията на клана Хайтови. Рано или късно ще трябва да си демонтират нахално поставената плоча, с която обругаха паметта на Апостола. Не искам да съм на мястото на Хайтовите поддръжници! Инж. П. Вълев
  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”