Български  |  English

Вести

 
Христо Фотев2012

„Разкопчаване на тялото” (ИК „Жанет 45”, Пд, 2011) е книгата, която на 22 март т.г. спечели проведения в Бургас трети Национален конкурс за поезия ”Христо Фотев”. Нейната авторка Аксиния Михайлова се състезаваше с последните стихосбирки на Владимир Левчев, Петя Хайнрих, Румен Леонидов, Роза Боянова и Иван Сухиванов, като за пръв път в историята на конкурса книгата-победител бе избрана единодушно още от първото гласуване на журито в лицето на Венда Райкова, София Ангелова, Марин Бодаков, Георги Ингилизов и Росен Друмев.
Изразеното тъкмо към „Разкопчаване на тялото” предпочитание на журито е категоричен знак към читателската аудитория у нас за значимостта на една поетика, пазеща достойнството си встрани от предзададения авторитет на името, експериментите на всяка цена и медийния шум. Имам предвид, разбира се, не петдесетината участници в конкурса, а цялостната атмосфера в българското лирическо пространство, която твърде се разпалва при конкурси.
Всъщност, със своята деликатна щедрост на средиземноморски образи и капризни авторефлексии стихотворенията на Аксиния Михайлова най-плътно, в сравнение с другите номинирани, кореспондират с творчеството на патрона Фотев. „Разкопчаване на тялото” е книга, посветена на „изкуството да се сбогуваш/ избирайки от няколко нежности/ най-правилната”; книга за способността упорито да превеждаш жертвоготовността на поезията на езика на изнурителното си всекидневие... Михайлова досега е публикувала стихосбирките „Тревите на съня”, „Луна в празен вагон”, „Три сезона” и „Най-ниската част на небето”, а като преводач е достатъчно да споменем поне работата й върху Батай, Жьоне, Едмон Жабес, Рьоне Шар, антологиите на съвременните латвийска и литовска поезия.... (Факт е, че Михайлова е далеч по-добре позната в европейските мрежи на поети и преводачи, отколкото у нас, както е и факт, че точно това е въпрос на сродство по избор.)
Още нещо допринесе за благополучния финал на конкурса: Бургас е, меко казано, пропит с истинска и амбициозна литература град - и затова продължава да спомага сп. „Море” – изданието на Община Бургас за литература, изкуство и култура, зад чиито увлекателни страници стоят напрегнатите редакторски усилия, а и рискове на писателите Иван Сухиванов, Росен Друмев и Георги Ингилизов. Всеки читател може да си даде сметка какво им коства да утвърждават „Море” като национално значимо списание, което избягва компромиси с вкуса, балансирайки интереси, но и приласкавайки за публикация тук най-добри автори от цялата страна. С такова списание и с такъв конкурс Бургас не е провинция – и заради литературната му мяра „този влак за Бургас е тъй бавен” (Христо Фотев).
М.Б.
 
“Охридската принцесапо стихове от Лъчезар Станчев ще представят актьорите Яна Бобева и Мартин Смочевски, студенти от НАТФИЗ.
На сцената на читалище “Николай Хайтов”, 2 април, понеделник, 18.00 часа.
По случай 100-годишния юбилей на Елена Лъчезар Станчева и 20-години от безкрайността на поета на “Усмивката”.
Водещ - писателят Никола Статков.
 


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”