Български  |  English

Награди от 16-ия София Филм Фест

 

Международното жури бе в състав: Дейвид Макензи (председател, Великобритания), Ян Цвиткович (Словения), Марк Баше (Франция), Ваня Щерева и Драгомир Шолев (България). И реши:

Голямата награда - „Историите са живи, когато се помнят” на Жулия Мурат (Бразилия-Аржентина-Франция)
Специалната награда на журито - „Вълшебната долина” на Джафи Зин (САЩ)
Награда за режисура – Константин Божанов за „Аве” (България)
Почетен диплом – „Поколение П” на Виктор Гинзбург (Русия)
Наградата Jameson за български късометражен филм - „Сутрин” на Неда Морфова.
Международното жури в конкурса за документален филм бе в състав: Елдора Трайкова (председател, България), Бен Хопкинс (Великобритания) и Джей Уайсберг (САЩ). И присъди Наградата на ЮНЕСКО (за първи път) на „Това не е филм” на Моджатаба Миртахмасб и Джафар Панахи.
Международното жури в конкурса за балкански филм бе в състав:
Джим Старк (председател, САЩ), Ана-Фелиция Скутелнику (Молдова) и Петер Заврел (Австрия). Присъди наградата на „Домейн Бойар” на „Аве” и поощрения: на Ариан Лабед за ролята й в „Алпи” (Гърция) и на Серкан Ерджан за ролята му в „Гишето” (Турция).
Наградата на Гилдия „Критика” към СБФД – „Аве”.
Наградата “Кодак” за български филм – „Аве”.
Журито на ФИПРЕССИ в състав Алисън Франк (Великобритания), Леслав Роман Чаплински (Полша) и Димитър Кабаиванов (България) избра „Враг” на Деян Зечевич (Сърбия).
Награда на публиката - „Пънкът не умира” на Владимир Блажевски (Македония).
Новоучредена Награда на Асоциацията на българските продуценти - на екипите на София Филм Фест и София Мийтингс за техния принос в промоцията на българското кино.
Наградата на София на Столичната община за принос към световното кино получиха Нури Билге Джейлан (Турция), Георги Стоянов (България), Данис Танович (Босна) и Хю Хъдсън (Великобритания).
К


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”