Български  |  English

Двойно юбилейна Златна роза

 
 
От 7 до 13 октомври във Варна ще се проведе 30-ото издание на фестивала на българския игрален филм “Златна роза”, създаден през 1961 години и с първи победител „А бяхме млади” на Бинка Желязкова, светла й памет. Организира се от Изпълнителна агенция „Национален филмов център” съвместно с Министерство на културата, Община Варна, Фестивален и конгресен център, Артин вижън и в партньорство с Българска национална телевизия и Българска национална филмотека.
Официалната програма включва два конкурса за наградата „Златна роза”: за пълнометражни и за късометражни филми. Първият е съставен от 12 заглавия, а познати на българската публика (в различна степен) са Love.net” на Илиян Джевелеков, „Лора от сутрин до вечер” на Димитър Коцев-Шошо, „Корави старчета” на Пламен Масларов и Ивайло Пенчев, N 1” на Атанас Христосков и „Баклава” на Алексо Петров. Във Варна за първи път у нас ще бъдат показани дебютите „Кецове” на Валери Йорданов и Иван Владимиров и „Аве” на Константин Божанов – носители на награди от Москва и Сараево, както и „Островът” на Камен Калев, чийто първи филм „Източни пиеси” е носител на миналогодишната „Златна роза”. Половината от конкурсните филми са произведени с държавно финансиране, а останалите са независими продукции.
Късометражният конкурс включва 18 заглавия. И в него има филми с международно признание: „Втори дубъл” на Надежда Косева – с отличие от фестивала в Сараево, и „Писмото” на Доротея Друмева, студентка в Берлинската кино-и телевизионна академия - награда за студентски филм от Кан.
Призовете ще определя жури в състав: проф. Боян Биолчев. Светла Ганева, Ваня Цветкова, Бойко Станкушев и Стефан Командарев.
Извън конкурса ще бъдат показани 3 международни копродукции с българско участие: „Майки” на Милчо Манчевски, „И нямаше по-добър брат” на Мурад Ибрахимбеков и „Правилата на ергенския живот” на Тонислав Христов.
Във връзка с петдесетата годишнина от първото издание на фестивала ще има ретроспектива от 21 избрани филми, печелили „Златна роза”, както и изложба от близо 40 плаката в Градската художествена галерия във Варна.
К


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”