Честито! , брой 32 (2915), 30 септември 2011" /> Култура :: Юбилеи :: Стоян Дуков на 80
Български  |  English

Стоян Дуков на 80

 

На 25 септември неостаряващото момче Стоян Дуков-Тачо навърши патриаршеските 80. Свръхенергичен, остроумен, креативен и общителен, той доскоро не знаеше спира за миг – филми, студенти, далдисване, карикатури, изложби, вицове (нищо чудно и да ги измисля)... Летяща личност.
Завършил плакат в Художествената академия при Александър Поплилов, учил се на карикатура от Александър Бешков и влязъл в киното с Тодор Динов и „Ябълката”, Стоян Дуков е сред създателите на славната българска анимационна школа. Изобретил е десетки от нейните еротични-еретични бисери: „Къщи-крепости”, „Случаят Дон Кихот”, „Га”, „Февруари”, „Март”, „Октомври”, „Юли”... По време на прехода, когато държавата абдикира от киното, Студията за анимационни филми „София” потъна и да правиш бутикова анимация се превърна в мъченичество за посветени, той поведе люти донкихотовски битки. И продължи своя “Анимационен календар” - „месечни” миниатюрни и куриозни изследвания на българския манталитет в „Май”, “Август” и “Септември”.
Спомням си наш разговор от 1999, когато заяви: „Ами ако сме идиоти българите, да загубим най-ценното от киното и да се превърнем само в измекяри, нека да го направим. Но един ден някой ще трябва морално да отговаря, че е погребан един имидж, една световноизвестна студия. Но понеже сме в България - страна на лумпени, според мен - току-виж сме се отказали изобщо от културата”. Това е на път да се случи и никой за нищо не отговаря, но поне Анри Кулев и другите реализираха мечтаното от Тачо възстановяване на Световния фестивал на анимационния филм във Варна, на чието седмо издание имаше панорама от филми на Стоян Дуков, ала без него – той бе пак на любимото си море, но болен в Царево.
Приятелю, бъди здрав и силен!
 
Бел. ред. – В следващ брой очаквайте спомени на Стоян Дуков.
още от автора


1 - 30.09.2011 18:46

Zhalko
От: Eвгени Илиев
За голямо съжаление, по време на ретроспективата от негови филми не бяха включени "Мини"/ номинация за "Златна палма" в Кан/ и "Ябълката" /награден в Оберхаузен и Корк/.Ако режисьорът сам не си е правил селекцията това е липса на уважение към таланта му. На всичкото отгоре в "Oдеон" не знаят кои филми ще прожектират и в последния момент залепват неверен списък. Типично по социалистически/български/.
  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”