Български  |  English

Вести

 
На 29 юни руският писател Михаил Шишкин получи Международната литературна награда, връчвана от берлинския Дом на световната култура. Романът му „Венерини коси” беше предпочетен от журито заради стилистичното разнообразие в изказа на Шишкин, често сравняван с Чехов и Набоков. Финансовият израз на наградата е 25 000 евро за автора и 10 000 евро за неговия преводач Андреас Трьотнер. Първото преведено на немски произведение на живеещия от 1995 г. в Швейцария писател беше преведено още през 2007 г. на български от Иван Тотоманов и издадено от "Факел експрес" и "Жанет 45" в престижната поредица „Нова проза”.
*
БНП Париба България организира конкурс за есе за ученици от средните училища на тема "Другите до мен". Целта на инициативата беше да насърчи разбирането и уважението към всички членове на обществото.
На 20 юни т.г. жури в състав Биляна Курташева, Надежда Радулова и Марин Бодаков излъчи следните победители в конкурса: Христина Димитрова (I награда), Надя Нечева (II награда), Гергана Костадинова (III награда). Специално отбелязани бяха още шест есета.
Вече дълги години БНП Париба подкрепя хората с различия чрез редица проекти: Проект "Предградия", Родителската харта, Влакът на заетостта и равните възможности, инициативата "Смесен град" - създадена за улесняване на назначаването на жени на висши ръководни длъжности и др.
*
Добрата книжарница е място не само за продан и премиери – в нея има място и за изискани лекции пред публика. Особено ако е в софийския Гранд-хотел „България”, каквото е книжарница „Хеликон”.
А мултимедийната лекция на проф. Явор Конов по повод последната му книга „Себастиан дьо Бросар: Речник по музика (2, 1705). Превод от факсимиле и коментари – Явор Конов” (София, 2010) беше увенчана с клавирния му рецитал с творби от Франсоа Купрен „Великия” и Жан-Филип Рамо.
Безупречното издание, за което „Култура” писа в бр.42/2010, вече бе обявено за Книга на годината” (2011) от секция Музиколози на Съюза на българските композитори - и може да бъде открито в книжарска верига „Хеликон”.
 
К


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”