Български  |  English

Наградата Стоян Камбарев - 2011

 

За втора поредна година фондация „Стоян Камбарев” присъжда своята награда за изкуство. Тази награда се присъжда на млади творци от всички изкуства.
Миналата година носител на наградата стана кинорежисьорът Камен Калев за филма „Източни пиеси”.
За наградата през 2011 г. отново бяха номинираните петима:
- 17-годишната поетеса Теа Денолюбова за стихосбирката „Сложи ме на пауза”;
- 18-годишният Юлиан Спасов – автор, продуцент и режисьор на пълнометражния филм „Teenday”;
- актрисата Елена Димитрова за ролите й на Хермина и Пердита в „Зимна приказка” от Шекспир (режисьор Маргарита Младенова, Театрална работилница „Сфумато”);
- художникът Калоян Илиев-Кокимото;
- режисьорката Василена Радева за спектакъла „Нордост” (Младежки театър „Николай Бинев”).
Членовете на фондацията, които избраха номинираните, определиха и носителя на наградата за 2011 г. Това е Василена Радева.
Тържеството, организирано основно от съпругата на Камбарев Деси Тенекеджиева, на което се обяви и връчи наградата (3000 лева, грамота и бронзова статуетка, дело на Кольо Карамфилов), се проведе на 11 април в „Sofia live club”.
Василена Радева, след като получи награда, обяви, че ще я подели с останалите номинирани. Мисля, че Стоян Камбарев щеше да е доволен от този жест.
Стоян Камбарев ни напусна преди 13 години. Тази награда чрез взискателността при определянето й и чрез насочване на вниманието си към различни изкуства ще поддържа спомена за него.
Н. В.


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”