Български  |  English

Лобита на десетия етаж

 

Борислав Геронтиев „Кабинет на десетия етаж”, „Жанет 45”,Пловдив 2011
 
Книга за националната телевизия, т.нар. БНТ: Борислав Геронтиев, „Кабинет на десетия етаж”. На десетия етаж се помещава генералният директор на БНТ, Борислав Геронтиев е бил там два пъти, все като и.д. Силно го умолявали да стане постоянен, той отказвал. Разбираме го: да си директор на БНТ не е удобно място, особено ако си такъв на самата телевизия, не заради друго. Другото, казва книгата, е всъщност три неща: 1). обслужваш другиго („Може и да не уринира, но непременно ще докладва”); 2). си обслужваш егото („Паун Цонев не е генерален директор, но от колата на генералния директор излъчва самочувствие на генерален директор...”); 3). се качваш другаде („Посланик в Рим, Париж, Атина или – в краен случай – Москва.”) Трите могат и да не са разделени, отлично се съчетават 3 в 1 – „неочаквано добра комбинация”.
Борислав Геронтиев е язвителен, откровен, огорчен. Знаем защо: подаде оставка, след като тръгна предаването на Димитър Цонев „В неделя с...” Обосновката: източва се телевизията. Прочее, то още я източва, но ако преди финансовата струя беше мощна като Дунав, сега е по-скромна. Беше прав: задлъжнялостта на БНТ е ужасяваща, спасява я единствено, че е държавна, иначе отдавна да е фалирала. Което сочи към друга същественост в „Кабинет на десетия етаж” – хората, които се мотаят във и около този кабинет, се мотаят не в полза на телевизията, а в собствена полза. Не иде, разбира се, реч за мнозината честни служители, благодарение на които БНТ функционира и за които тя е насъщна болка и радост; иде реч за шефовете (в книгата липсва обикновения тв работник) по високите етажи, за които тя е всичко друго, но не и цел сама по себе си.
Работил съм в БНТ и видях с очите си: книгата на Борислав Геронтиев е вярна. И за гурутата, и за интригите, и за тщеславието, и за лобизма, и за шуробаджанащината, и за подлизурството, и за парвенющината, и за простащината, и за истеричността, и за снобизма, и за високомерието, и за алчността... Тя е свидетелство (независимо от нападките ad hominem), не случайно втъкава толкова извадки от пресата. А най-неприятно е, че е свидетелство не само за минало, но и за настояще. Защо точно „СИА Адвъртайзинг” ще прави сериала „Под прикритие”? Близки са до сегашния програмен директор Севда Шишманова. Компенсация и за „Малкото голямо четене” на принципа, описан от Борислав Геронтиев така: „Когато личният интерес на някой от членовете на УС се размине с личния интерес на някой друг член на УС, започва дискусия, генералният директор навлича тогата на помирител и обединител и разрешава спора с девиза „Всекиму според потребностите!” – днес ти ще гласуваш за задоволяване на потребностите на колегата, утре колегата ще гласува за задоволяване на твоите потребности!” Крехко равновесие на лобитата...
„Кабинет на десетия етаж” – книга за БНТ като гнездо на оси...
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”