Честито! , брой 7 (2890), 25 февруари 2011" /> Култура :: Юбилеи :: Кирил Дончев на 75!
Български  |  English

Кирил Дончев на 75!

 

За тези години Кирил Дончев е свършил толкова работа за театъра и киното в България, че те не могат да насмогнат да му се отблагодарят оттук нататък още 75! В неимоверно трудния жанр на “приложната музика”, музика на сюжетния израз или на звуково “показване” на характерите, особено така, както я разви и обагри той, Дончев е всепризнат, голям майстор. Вестник “Култура” поздравява твореца с думите на неговия приятел и съучастник в много от театралните и киноприключения.
К
 
За Кирил
Като приеме да пише музика за театрално представление, Кирил прочита пиесата и после започва да ходи на репетициите. Стои открай докрай – гледа, слуша, мисли, разговаря с режисьора и не бърза. Не знам точно в кой момент, но му идва идея за песента или за въведението, или за оркестрацията. Дълго време я носи в себе си, проверява я, подобрява я и чак тогава я записва. И резултатът е винаги находка, нов “жест” в цялото, който ни изненадва (нас, актьорите) в първия момент, а после схващаш колко логично произхожда от същността на дотук случилото се или е стъпало към следващото и винаги обогатяващо драматургията. В съзвучие е с чертите на действащите лица, винаги е от “епохата”, прилича на нещо познато, банално, но е ново и съдържа ирония. А как му се удават тъжните песни! Той много хубаво ни ги изпява, акомпанирайки си на пиано. И това хем ти помага, хем те затруднява, защото после не можеш като него.
Подобно става и с филмите. Присъства на снимки, гледа заснетия материал, следи монтажа. Като човек, владеещ музикалната форма, непрекъснато внушава на режисьора промени, размествания, предлага други темпа на разказа (или влакови свирки, или лай на куче зад кадър). Задължително е сам да участва в мишунга и понеже е гражданин на нашето време, и понеже подлага всичко на анализ от много гледни точки, разсъжденията му добиват философски характер.
За мнозина е горещ и сърдечен приятел. И аз смея да се смятам в това число. Особено след като няколко сезона играхме заедно в “На приказки с Карел Чапек” под режисурата на Леон Даниел.
Ицко Финци


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”