Български  |  English

Задачата на Джордано

 

Паоло Джордано. “Самотата на простите числа”. Роман. Превела от италиански Ния Филипова. ИК “Колибри” С., 2010, цена 14 лева
 
Физиката и литературата са противоположни и достатъчно отдалечени области - като двата полюса на магнит. Но веднъж само да се приближат, и слагат началото на увличащ художествен съюз.
Преди две години италианският писател и професионален изследовател на елементарните частици Паоло Джордано (р. 1982) съедини физиката и литературата в не лесна задача за всеки, който обича да анализира изгубените смисли. Условието на загадката е романът му “Самотата на простите числа”, получил наградата “Стрега” за 2008 г. и издаден в милионни тиражи във вече над 20 страни по света.
А условието е колкото необикновено, толкова и объркващо; още от първата страница то привлича с привидната си лекота. Дадени са „х” и „у” - нечетни прости числа. Стойностите не са споменати, защото нямат съществено значение за повествованието. Същите тези числа може да са обезличени във физиката, но в литературата имат своите образи и имена - Аличе и Матия. Двамата младежи по своему са неповторими, но същевременно с това си приличат - и понякога дори изпълняват една и съща „математическа” функция. Това, което ги отличава един от друг, е по-скоро невидимо и незначително. Ало тъкмо то е психическото тайнство, което ги държи винаги заедно.
Литературните „х” и „у” - Аличе и Матия - изпитват непоносимост към живота, който ги е свързал завинаги, но ги отдалечава все повече един от друг. За тях той е безмилостният съдник - монотонно зло, което трябва да бъде изстрадано. Той е тихата самота, която ги подтиква към отчаяние. Но Аличе и Матия са силни - и потискат дълбоко чувствата в наранените си души. И двамата герои са пасивни, а времето ги затваря още повече в затвора на безразличието. Искат да се сближат, давайки воля на заключените в тях любов и привързаност, но никога не успяват да се достигнат. Точно като две нечетни числа, които се разполагат близо, но няма как да са плътно едно до друго.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”