Български  |  English

Лобизъм и в културата

 

На 23 септември парламентарната Комисията по култура, гражданско общество и медии одобри на първо четене законопроект, предложен от Министерството на културата, в който отпада чл. 26 от Закона за авторското право и сродните му права. Няколко дни след това – на 30 септември, в агенция “София прес” представители на 21 сдружения на творчески организации, защитаващи авторските права, обявиха, че отпадането на чл. 26 е грубо нарушение на европейското право и е безпрецедентен отказ на държавата да реализира приход за културата в период на финансова и икономическа криза.
Тук поместваме онази част от чл. 26, на която творческите организации държат най-много и от която на всекиго би станало ясно, че причината за отмяната на текста е лобистки натиск:
Авторите на произведения, записани на звуконосители или видеоносители, както и артистите-изпълнители, чиито изпълнения са записани, а също и продуцентите на звукозаписите и продуцентите на първоначалния запис на записаните филми, имат право на компенсационно възнаграждение, когато записите се презаписват за лично ползване. Възнаграждението се дължи от лицата, които произвеждат или внасят празни звуконосители или видеоносители и апарати, предназначени за записване, и от лицата, които произвеждат или внасят апарати, предназначени за възпроизвеждане по репрографски начин (т.е. копирни машини, факсове с такава функция, скенери, принтери, печатарски машини и др.). Размерът на възнаграждението е 5% от производствената цена на произведените в страната носители и 2% производствената цена на произведените в страната апарати, съответно от митническата облагаема стойност на внесените носители и апарати.
По време на пресконференцията стана ясно, че преди известно време Бойко Борисов бил осведомен, че досега от агенция “Митници” не е събрана нито стотинка от вносителите на празни дискове или копирни машини, например, и че дори при единичен случай, когато срещу това им закононарушение е било заведено дело, съдът се е произнесъл в тяхна полза. В резултат на това се появил законопроектът, отменящ проблемния член 26.
Другият повод за възмущение на организациите са новите текстове в чл. 40 на Закона. Диана Андреева от „Обсерватория на икономика на културата” изрази възмущението си, че творческите организации нямат достъп до новата нормативна уредба, която подготвя министерството на Вежди Рашидов. По думите й, докато сега се протестира срещу отмяната на член 26, МК изработва нов лобистки закон за въвеждане на данъчен кредит за филмовата индустрия.
Накрая тя коментира, че и през следващата година ще продължи обслужването на дребни лобистки интереси, което е и основната цел на политическия кабинет на Бойко Борисов. Именно заради това решението на проблема не е в декларации и подписки, а в оставките на управляващите.
 
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”