Факел" /> Култура :: Изборът на "Култура" :: <i>Факел</i>
Български  |  English

Факел

 

Литературен алманах 2010
 
Цена 19 лева
 
 
Списание „Факел” се появява за пръв път като „двумесечник за съветска литература” на 28 февруари 1981 г., издавано от Съюза на българските писатели и Съюза на преводачите в България. Днес – 30 години по-късно – то вече носи подзаглавие алманах. И макар периодичността му да е функция от финансовата кардиограма на Прехода, то и представяната тук книжка демонстрира превъзходното здраве на една от най-авторитетните печатни медии у нас. Защото „Факел” отдавна е не само литературен, но и обществен феномен...
Чрез своите над 700 страници алманахът ни връща в годините, когато „Факел” беше действително легендарен, а властите се чудеха как да ограничат тиража му, тъй като в него се печатаха инкриминирани в СССР творби. Стихотворения на Осип Манделщам в превод на Кирил Кадийски, спомени на Надежда Манделщам в превод на Милена Лилова, публикуваният за първи път „Малък затворнически роман” от Юз Алешковски в превод на Иван Тотоманов (и диск с авторския концерт на Алешковски през 2009 г. в Българското национално радио), стихотворението „Най-високият писък” от Константин Павлов – това са съвсем малка част от ударите на поета Георги Борисов, главен редактор на „Факел”, и неговия изключителен екип.
Някои културни издания просто оцеляват. Други, като „Факел”, правят много, много повече.
 
К


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”