Български  |  English

Нощта на музеите и галериите в Пловдив

 

Нощта на музеите и галериите в Пловдив тази година се проведе за шести път и обхвана два поредни дена - 24 и 25 септември. Програмата беше обединена в три насоки: Музеи и галерии, Култ. и клуб (с участието на културни институти, книжарници, неформални арт пространства и клубове) и Събития в градска среда. За децата беше обособена отделна програма, наречена „Малката Нощ”.
С всяко следващо издание събитието става все по-мащабно като замисъл и организация и привлича все повече посетители. Този път отделните представяния обхванаха 61 локации, а изложбите, пърформансите, срещите с художници, концертите, прожекциите, творческите работилници и живите градски случки трудно могат да се преброят.
Сред най-интересните и атрактивни акценти в програмата на Нощта бяха проектът на Иван Мудов „Създаването на музей за съвременно изкуство в България” в Регионалния исторически музей – Експозиция „Съединение на България”; „Peep Show” – пърформанс на Мариела Гемишева в Галерия “Сариев”; Стив З. Баровски, който пристигна от САЩ в България, за да представи по доста абсурден начин новата си книга-бестселър „Седемте хълма на Пловдив”; инсталацията Living Museum на Васил Тучков, подредена в стар тютюнев склад; Стюарт Маккълок, който „нарисува” гълъби, почиствайки повърхността на бетонния парапет на Античния римски стадион до Джумая Джамия с помощта на специфична техника за рисуване на графити, и др.
Месец преди Нощта на музеите беше създаден специален блог, в който ежедневно се публикуваха текстове и интервюта с организаторите и участниците. По този начин беше подчертана идеята, че акцентът в цялостната комуникация на фестивала е върху индивидуалните програми и събития на участниците.
В организацията на Нощта бяха въвлечени и студенти в областта на хуманитарните науки и културния мениджмънт от различни университети в страната, на които е била дадена възможност да придобият практически умения в специалната Стажантска програма.
Повече за Нощта на музеите и галериите - Пловдив 2010 очаквайте в следващ брой на „Култура”.
 
К


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”