Честито! , брой 32 (2870), 24 септември 2010" /> Култура :: Юбилеи :: Антон Дончев на 80
Български  |  English

Антон Дончев на 80

Крепителят на мита

 

На 14 септември т.г. писателят Антон Дончев навърши 80 години.
Юрист по образование, в средата на 50-те той се отказва от поста на съдия във Велико Търново, за да сложи началото на разказваческия си възход. Завладян от загадките на справедливостта, акад. Дончев продължава обаче и до ден-днешен да бъде съдия в своите романи; съдия, завинаги подкупен от страданията на българите.
Във “Време разделно”, както и в другите си мащабни исторически фрески – “Сказание за времето на Самуила”, “Сказание за хан Апарух, княз Слав и жреца Терес”, той не само спори, но дори щастливо пренебрегва множествеността в интерпретацията на националното минало, за да намери упование в изтезанията, жертвоприношенията и провалите на предците си. Отсъденото от Антон Дончев винаги е в полза на Отечеството, а истината потъва в националната мъзга.
Затова и успехът му е действително митичен – и акад. Дончев гради нови изпитания пред читателите си, които се губят в лабиринта от жертвена красота и героично въображение в желанието си да открият изплъзващото им се понятие за Нация.
Рядко срещаните по мащабите си държавни празници в чест на 80-годишнината на Антон Дончев са красноречиво доказателство за това.
К


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”