Български  |  English

Защо го прави правителството?

 

Това е един от най-тъжните моменти в моя живот. Т. нар. реформа е последният удар срещу създаденото от най-големи български и чужди музиканти. Което означава, че в тази държава изобщо няма нужда от тази култура. Явно е, че хората, които вземат решения, нямат никакво отношение към нея. Вместо да направят реформата така, че да се усети веднага доброто и за музикантите, и за публиката, те решиха механично да режат бройки. Това решение не е въпрос на стратегия, на политика, а само на пари. То не може да бъде държавническо решение!
Какво значи да няма нито един симфоничен оркестър извън София? Чужди диригенти вече не могат да дирижират никъде в България... Няма симфоничен оркестър в Русе, няма в Пловдив... Град като Русе без оркестър спира да бъде Русе... А какво ще стане с фестивала “Мартенски музикални дни”, който има 50-годишна история? На него идват световни артисти и целият град очаква този фестивал, очаква концертите... А сега, без симфоничен оркестър, на какво ще заприлича Русе?
Защо го прави правителството? Пестенето на пари не може да бъде единственият аргумент. И колко пари ще спести? Изчислиха ли ги? Сериозно се съмнявам. В нашите съседи от Балканите - Турция, Сърбия и Македония, които не са членове на ЕС, класическата музика е основен приоритет на държавата. И музикантите са сред най-добре платените от бюджета. А тук вече двайсет години всичко, което музикантите градиха, се унищожава. Те се оказаха най-унизеното съсловие на страната. Не мога да разбера кому е нужно това гилотиниране на музиката.
 
още от автора


ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”