Български  |  English

Методи Матакиев (1949-2010)

 

На 61-годишна възраствнезапно почина диригентът Методи Матакиев. Той ръководи повече от 12 години Смесения хор на Националното радио. Матакиев бе един от знаковите хорови диригенти на България. И не само! Бе сред най-търсените за оперния пулт, защото умееше да обединява сцената и оркестъра, да ги вдъхновява и да предава това вдъхновение и на публиката.
Пътят му започва от Софийското музикално училище като великолепен обоист, след това продължава в Музикалната академия със специалност хорово дирижиране. Специализира във Виена оперно-симфонично дирижиране. Бе дълги години и диригент в БХК „Светослав Обретенов”. Имаше голям талант, слух и чувствителност за оперно изкуство. Знаеше да работи с певци, обичаше и разбираше спецификата на техния труд. Ще се помнят спектаклите му и в Националната опера и балет, идеите му като главен диригент в Русенската опера. Няма да бъде забравен там, където изкуството му е било познато.
Методи Матакиев имаше голям репертоар и бе канен с успех в много страни на Европа. Той си отиде в най-хубавата възраст за един диригент. Смъртта му е голяма загуба за българската музикална култура!
Поклон пред светлата му памет!
 
К


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”