Български  |  English

Тони Джуд

 

След войната

История на Европа след 1945 година
Превела от английски Зорница Христова
Научен редактор Чавдар Маринов
С подкрепата на Институт “Отворено общество” и Център за либерални стратегии – София
ИК “Сиела”, 2010
Цена 45 лева

 

 

“След войната” на британския историк Тони Джуд представлява подробна история на Европа от двете страни на Желязната завеса, анализирана в своя световен, исторически и културен контекст. Книгата е безценна като източник на информация, но тя е много повече от справочно издание, тъй като предлага ерудирана и стройна версия за логиката на историческите събития, упорито и интелигентно търсене на смисъла.
Убедени сме, че тъкмо в това си качество тя ще бъде извънредно полезна за източноевропейския читател, за когото след 1989 г. се сринаха големите историографски разкази; останалите след тях купища от откъслечни факти наподобяват руините на следвоенните градове – ние живеем сред тях, но не можем да ги наречем обитаеми в пълния смисъл на думата.
Една част от читателите ще се съгласят с анализите на Тони Джуд. Други ще спорят с изводите му, което е добра отправна точка, за да могат Западна и Източна Европа да разговарят за общото си минало.
Първите текстове на Джуд у нас се появиха именно в “Култура”, а редакцията на вестника е съпричастна с публикацията на “След войната” от самото начало. Затова ще се радваме на читателски реакции за един от фундаменталните исторически трудове на нашето време.
 
К


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”