Пишат ни , брой 18 (2856), 13 май 2010" /> Култура :: Пишат ни :: Докога все така криво ще разбираме цивилизацията
Български  |  English

Докога все така криво ще разбираме цивилизацията

 

„... карактеристичната комедия, като представя на живо образи от слаби и смешни характери, както: глупешки постъпки, несумесани наемания, съзети умове с хвърчащи идеи, фанатически предразсъдъци и проч., има за морална цел да поправи погрешките и недостатъците, вмъкнати в общежитието – на общо или на частно, – като по един весел и смешен начин оставя да говори самò поучението...“
Ако не беше архаично звучащата вече лексика, този цитат можеше да бъде началото на рецензия за филма „Мисия Лондон“, нали? А е от предговора на Добри Войников за неговата „позорищна игра“ „Криворазбраната цивилизация“ и е датиран: 23 майя 1871.
Паралелите между двете комедии са не само възможни, те са изумителни: Злата – Селянска, Маргариди – лордът, Димитраки – Варадин, Анка – Катя, и цялата криворазбраност на парвенюшките представи за културни устремления. А най-изумителното е, че въпреки какво ли не: Априлско въстание, Освобождение, Съединение, войни, преврати, университети, академии, райхове, съюзни републики, БКП, ТНТМ, всестранно развитие и хармоничност, демокрация и граждански права – въпреки всичко, ние очевидно не сме се променили нито на йота за последните 150 години и продължават несумесаните наемания на рой съзети умове с хвърчащи идеи за начина, по който следва да осъществяваме своя цивилизационен избор.
 
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”