Български  |  English

Наградите в конкурса Славка Славова

 

Приключи и третото издание на анонимния конкурс на Театър 199 „Валентин Стойчев” за написване на камерна пиеса (до 4 действащи лица) на съвременна тема. Конкурсът е на името на голямата актриса Славка Славова. На пресконференция, проведена на 23 март т. г., журито в състав Андрей Филипов, Анна Монова, Антоанета Войникова, Светла Бенева и Теодора Димова обяви наградите.
За участие в конкурса, който беше обявен през ноември 2009 г., са получени 35 пиеси, като две от тях не отговарят на условията. Така че журито е прочело 33 творби, което само по себе си е впечатляващо количество. Още по-важното е, че според журито, поне осем от постъпилите текстове имат необходимите художествени достойнства да бъдат поставени на театралните сцени. Те ще бъдат публикувани на уеб-страницата на Театър 199, ако авторите пожелаят. Ето техните заглавия: "Гарванът", "Гъдулката", "Един ден от техния живот", "Един живот не стига", "Закон за земното отблъскване", "Колекционерката", "Паякът" и "Раздяла от пръв поглед".
Журито има задължение да отличи не повече от една пиеса и наградената творба да бъде поставена на сцената на театъра в срок от 12 месеца. Но по изключение в тазгодишното издание на конкурса наградата „Славка Славова” се присъжда на две пиеси, които ще бъдат поставени в следващите два сезона и ще си поделят по равно финансовата стойност на наградата. Това са:
„Гарванът” от Калина Попянева и „Колекционерката” от Радослав Чичев.
Присъстващите на пресконференцията видяхме наградените автори. Те са много млади, очарователни, интелигентни, радостни и смутени. Тепърва ще се запознаваме с техните пиеси, но, съгласете се, че е неочаквано ободряващо млади хора да искат да пишат за театър и, според журито, го правят талантливо…
 
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”