От въздуха подхванато (радио), брой 12 (2849), 31 март 2010" /> Култура :: Наблюдатели :: Радио <i>Гошо</i> или медия на къс пас
Български  |  English

Радио Гошо или медия на къс пас

 

Новата медия, освен идентичност за мобилната аудитория и безалтернативна реалност за потребителя в мрежата, често е и последното убежище за маргинала. Темата за аматьорите, създателите на станции с по десетина слушатели става все по-забавна: на нея може да се гледа като на страницата с вицовете и бисерите във всекидневниците (особено субкултурните общности, приели чалгата като свой път към хедонизма в живота), но и като на поредния феномен, при който от студена медията става ледена. Темата за аматьорите е и последният ни шанс за раздяла със стереотипа, че проблясъците на ентусиазъм, любителски практики и алтернативни български медии са неоромантизъм във виртуалното поле или опит за съживяване на красивото старо време.
Ето и няколко актуални имена и анонси от маргиналното поле: 40 нови радиа в Slusham.com, от които: 24 за поп-фолк!, Radio Tra-La-La, Radio oGan, Radio Gosho, Radio 4aka-raka, Radio Kamikadze, Radio Anita с услуга „изтегли си новата чалга”, Радио Финес, Radio Fashion - Радиото което няма да спрете да слушате... С най забавните и най-готини DJ-и. Поздрави приятели и познати. Какво чакаш?, Radio Aleksandrina, Radio Flirt, Jet Radio Nostalgija (жанр: Pop-folk, югославска,сръбска ретро музика), Radio DJ FERARI360, Radio Svilen Hit Sofia… (запазен е оригиналният правопис).
Създаването на 24-часова радиостанция в мрежата в момента е толкова мимолетно занимание, колкото и статус във Фейсбук или Туитър – пуснат набързо, обикновено cool и провокативен, няколко души го съпреживяват (защото и те са cool) и с опция за бързо изтриване, ако се нацупиш. В български контекст обаче тази практика по-скоро прилича на статус от сайтовете за запознанства. Не искам да цитирам какво пише из тях, посочените по-горе имена на виртуални станции са възможно най-soft вариант на „оборотните изрази”. „Новите радиа” имат и поразяващо сходна стратегия за рекламиране и съществуване: ако искате да поздравите вашите приятели, пишете на скайп или звънете по телефона. Тази лекота на всеобщото и непрестанно поздравяване е потресаваща, боде очите при появата на почти всяка аматьорска станция. От години поздравите към компанията почти винаги са първото предприемачество на аматьора в радиото. И последното – след няколко месеца поддържането на 24-часовата плейлиста омръзва, лъсва тревожно слабият интерес и от веселата медия остава гръмкият надпис за поздрави – всяка вечер купонът е тук. Също като мистър Бийн, който сам на себе си изпращаше картички и после им се радваше.
Гошо, където и да си тази вечер, пусни един поздрав по скайпа, че радиото ти минава на къс пас.
 
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”