Мрежа/паяжина ( интернет), брой 9 (2846), 12 март 2010" /> Култура :: Наблюдатели :: Алгоритми в атака | googlag
Български  |  English

Алгоритми в атака | googlag

 

Прочетох наскоро в английския сайт за технологични новини The Register , че три европейски портала (foundem.co.uk, немският Ciao! и eJustice.fr) отправят към Европейската комисия жалби срещу Google за подправяне на резултатите от търсенето. Отговорът на Google е постинг в блог , който гласи, че тези три компании са в заговор с конкурента Microsoft. Странно защо, но това не буди голямо съчувствие. Историята с Foundem всъщност е доста стара. Тя започва в един юнски ден през 2006, когато сайтът внезапно изчезва от Google. Foundem е от т.нар. "вертикални търсачки", каквито са обикновено сайтовете за сравняване на цени на стоки и други показатели в някаква тясна област на търсене и е един от 3-те най-удачни сайта от този тип в Англия наред с Kayak и Kelkoo.
Седмици по-късно Foundem е шамаросан с т.нар. "quality score", автоматична оценка, получена от AdWords (услугата за контекстна реклама на Google), показваща, че рейтингът му от „отличен“ е спаднал на „добър“, после на „слаб“ и „много слаб“. Всеки опит да се изтръгне обяснение за това падение удря на камък. Google твърди, че в оценката няма човешка намеса. Причината е алгоритъмът и най-вероятно фактът, че сайтът не предлага смислено съдържание. Низвергнат на 119 място в Google, сайтът обаче е на 1-во в Yahoo! Google мълчи по въпроса дали тази огромна разлика говори в полза на собствената му релевантност. Мълчи и по въпроса защо прословутият с обективността си алгоритъм оставя ненаказани други, съвсем подобни на Foundem, сайтове.
Тази история, макар и стара, бе публикувана в края на 2009 в The Register, отприщвайки цял поток от подобни истории за дребни мошеничества спрямо сравнително малки компании, достатъчно малки, за да представляват интерес за големи и мощни адвокатски кантори, каквато е примерно Cadwalader, Wickersham & Taft, обслужваща Microsoft. Фактът, че тъкмо Cadwalader, Wickersham & Taft започва да се интересува от тези случаи, говори недвусмислено за антитръст заговор, но май Google са единствените учудени.
Ето и една фрапантна, нашумяла благодарение на сайта Huffington Post история:
През 2007 фирмата Think Computer Corporation става един от многото клиенти на Google за услугата AdWords. След като това не донася очаквания ефект, собственикът й Алън Грийнспан решава да се откаже от AdWords и да премине на AdSense, като този път не фирмата му да плаща на Google за реклами, а Google да монетаризира трафика през неговия междувременно развил се сайт. Всичко върви по план за няколко месеца, докато на 9 декември 2008 Грийнспан не бива уведомен, че AdSense акаунтът е закрит заради "сериозния риск, който представлява сайтът му за другите AdWords потребители". Всеки опит за контакт с Google по телефона или по мрежата е безсмислен. Оказва се, че администрацията на тази уж сериозна компания или не функционира, или е заместена от някакъв странен и враждебен интерфейс. Нататък става още по-интересно – Грийнспан открива Sedo, компания в Европа, която има договор с Google AdSense. Регистрирайки се в Sedo, той може отново да ползва AdSense, но с многократно по-ниска печалба от първоначалната. Печелившият от монетаризацията на трафика е посредникът Sedo.
Грийнспан се заинатява и решава да предяви иск към Google. Когато през март се среща с юристката на Google в съда в Пало Алто, все още никой не може да му обясни защо е санкциониран. „Причината може да е всякаква - твърди юристката. Какво ще стане, ако всички започнат да съдят Google?” „Не, не може да е всякаква - отвръща Грийнспан. Не може да ме санкционирате, защото съм със сини очи. Не можете и защото съм с кафяви.“
След дълъг и абсурден процес, по време на който, освен всичко друго, става ясно и че Google знае за личния живот на потребителите си повече от допустимото, истината най-сетне излиза наяве - сайтът е санкциониран заради забранената кой знае защо фраза "pick a link" („избери линк“) и че това е всъщност поредната мръсна игра, която Google си позволява с малкия и среден бизнес.
Google подозира антитръстов заговор и защо не?
Жалко само, че вместо да победи Google с конкурентно добър продукт, Microsoft ще го направи, дискредитирайки го.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”