Български  |  English

Срещу архитекта на света

 

На 25 февруари т.г. в Столичната библиотека бе представен романът "Щаделбауер" от Леони Ходкевич, автор и на в. "Култура". За изданието на ИК "Жанет 45" говори Миглена Николчина, която подчерта "изключителното европейско писане" на авторката. Тя постави "Щаделбауер" в контекста на предишната книга на Ходкевич - "Нощна езда през гората", с особените й фраза и усет за пауза между изреченията, с магическия елемент в публикуваните през 90-те разкази, с техния фантазмен, леко строг и леко студен свят... Николчина обясни последвалото оттегляне на Ходкевич от българската литературна сцена с липсата на читателски отклик.
Днес обаче тя се завръща с романа "Щаделбауер", който прилича на разказите с ироничната си, почти съноподобна атмосфера, но тук налице е и конкретна социална ситуация, свързана с критика на австрийската провинция. Първият роман на Ходкевич, който скоро ще има своята премиера и в немскоезичния пазар, представлява покана за комедия: неговият сюжет е посветен на идиотията на затворените човешки общности (тип Радичков), които компенсират своята вакуумираност със суеверия, фантазми, причудливи кодове със силата на закон... И всичко това е през мисълта на един софийски и космополитен поглед, който гледа в диапазона между глупостта и вълшебството. Разбира се, в "Щаделбауер", продължи Николчина, има и криминален, любовен и дори иманярски сюжет, но те са предадени на един лиричен, внимателен и изискан език, абсолютно различен от просташкия език на медиите, завладял големи пространства от литературата днес.
В хода на рядко любопитната дискусия, разгърнала се на премиерата, Леони Ходкевич заяви, че, да, тя се занимава както с една абстрактна, така и същевременно с една реално съществуваща затворена човешка общност на час път от Виена, в която хората са зловещо безразлични към външния свят. Но и се е опитвала да щади тяхното достойнство. "Аз критикувам архитекта на света", добави Ходкевич, препращайки към потенциала на всеки човек внезапно да се почувства самотен. Така, както се е почувствала централната героиня, посещавайки с бъдещия си съпруг неговите родители в австрийската провинция, за да разбере, че ще дели дните си с един чужд човек...
 
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”