Български  |  English

Йово Панчев:

 

1. Кои са най-силните изложби на 2009 за София и страната и защо?
Сред общите изложби за последната година се открои скандалната „Атлантида I” в Баня „Старинна”, която се разгърна в „дебат”, предопределен от заглавието й „Скрити истории – Нови идентичности, 20 години след падането на Берлинската стена. Отражения от бъдещето”. В този смисъл това беше изложба, която постигна своята цел – излезе от кръга „колеги и любители на изкуството”, стана събитие, което развълнува и поляризира обществото, помогна на някои искрено да се разобличат интелектуално.
Самостоятелните изложби, които бих искал да откроя, са на Николай Майсторов, Васил Иванов, Станислав Памукчиев и Георги Георгиев - Jorrras, като отделно голямо впечатление направиха изложби на чуждестранни автори: Тим Улрихс, работещите в чужбина Боряна Венциславова и Стефания Батоева, проектът с шпионките на Щефан Боненбергер – „Когато ценностите добият форма” на Гьоте институт, Виенският акционизъм в СГХГ.
 
2. Кои са изложбите/арт събитията, предизвикали най-негативни реакции?
 По-скоро недоумение изпитах като реакция на несъответствието (предполагаеми) възможности - реализация при „Аз не търся. Аз намирам: Пабло Пикасо” и наградите на М-тел във Варна. Разбира се, конкурсите са отделна категория, но никоя от изложбите им не очерта тенденции, не предизвика реакции, не започна дебат.
Много прото-фестивални форми, неформални пространства и инициативи разнообразяват културния календар, без да предизвикват художествени сензации, но правят друго важно нещо – възпитават среда. За сметка на това, между „Оборище” 10 и ул. „Вашингтон” се произвеждат медийни сензации в потвърждение на провинциално-пазарния контекст. За това спомага и не особено целенасочената Столична програма „Култура”, която работи (и припознава себе си) като софийска, но не като столична.
 
3. Бихте ли отличили галерия за изложбената й политика и защо?
Банята и „Сариев” – обичайните заподозрени в Пловдив - набират сила. В София – СГХГ и „Върхове”, както и независимите пространства и инициативи на сп. Едно (Sofia Design Week и т.н.), Ателие Пластелин, The Fridge, Агрион (закрита), Аросита. Изложбите на СБХ са по-интересни и представителни. Новата галерия „Мисията” на Държавния културен институт (към МВнР) създава възможности за визуализиране на културен обмен. „Видеохолика” и други варненски мероприятия също трупат актив.
 
4. Кои са най-важните дискусионни теми в полето на изкуството, възникнали през 2009?  
Горното щеше да звучи оптимистично, ако не представляваше по-скоро инфраструктурна инвентаризация на някои от активните „културни оператори” в иначе инертното движение на Масата. Важните теми на годината се четат/започват в откроилите се изложби. Освен „Атлантида”, истеричен ефект предизвика и проектът за музей „САМСИ”. Вероятно зад тези два образа - митологеми (Атлантида и Музей) могат да бъдат открити основните съставки на блудкавата 2009 г.


ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”