Български  |  English

Хипертонията като начин на живот

 

Наскоро в галерия „Аросита” се откри изложбата „Хипертония” на художниците Дойчин Русев, Лиана Димитрова и Коста Костов. Всеки от тях представя по една пространствена инсталация, като e реализирана и обща видео творба. Отправна точка за техните търсения е взаимовръзката и взаимодействието между изкуство и наука. Със средствата на съвременното визуално изкуство авторите засягат един от големите световни здравословни проблеми на нашето време – повишеното кръвно налягане (хипертонията) с неговите не само медицински, но и многостранни обществени проекции и измерения.
Инсталацията на Дойчин Русев, според мен най-сполучливата част от изложбата, е озаглавена “Систо-диастоличнавъзглавничка”. В нишите на една от стените на галерията грижливо са подредени възглавнички с отпечатани красиви японски щампи в ретро стил, напомнящи за модата от 30-те години на миналото столетие. Всяка от тях е снабдена и с оригинален етикет, който показва една от опасностите за повишаване кръвното налягане на мъжа – а именно, ако той се намира в долната част на стълба или ескалатор, а над него стои или се изкачва красива жена в мини пола. От разтворена книга на рекордите Гинес разбираме, че въпросните възглавнички за регулиране на кръвното налягане са изобретение на световноизвестния японския професор Доичиро Рассо от Калифорнийския университет. На снимка към това съобщение виждаме самия професор (или по-точно Дойчин Русев) с епохалното му изобретение в ръце. Така, движейки се на границата между реално и нереално с необходимата доза чувство за хумор, “документирайки” една фикция, авторът създава художествено произведение, което е приятно за очите, провокативно за ума и допринася за подобряване настроението на зрителя, а оттам и кръвното му налягане.
На пода на галерията Лиана Димитрова разгръща конструкция от хартиени магистрали, наподобяваща детските игри с колички, по която “се движат” различни превозни средства. Тези пътища символизират вените и артериите на човешкото тяло, по които циркулира кръвта, пренасяйки полезните и вредни вещества до всяка точка от човешкото тяло. Авторката ни предупреждава за опасността от прекалената употреба на цигари и тлъсто месо - едни от основните фактори за хипертонията. Някои от камиончетата, които се движат по магистралите, пренасят фасове, като изсипват товара си и преграждат пътя, а други са натоварени с животните, с които обикновено хората обичат да преяждат. Въпреки че употребата на детски играчки като изразно средство в съвременното изкуство не е нещо ново, контрастът между сериозността на третирания проблем и веселото му, дори жизнерадостно, визуализиране определено интригува и провокира интерес и намеса от страна на публиката.
За съжаление, работата на третия участник, Коста Костов, далеч отстъпва като качество на замисъла и изпълнението от останалите инсталации в изложбата. Многократно повтарящи се снимки на дежурен лекар от бърза помощ са апликирани върху черен фон, а под тях четем надписа “В очакване да отмине хипертонична криза”. Снимките са фланкирани от две бели платна - върху едното са налепени памучета с червени точки, вероятно от кръв след слагане на инжекция и индикации като 130/160, показващи високо кръвно налягане, а върху другото виждаме червени книжни сърчица с малки хапчета в средата. Под всичко това е ситуиран вертикално разцепен клон от дърво с боядисана в червено вътрешност, символизиращ спукан кръвоносен съд. Така авторът напомня за последствията от хипертонията, но по един крайно незадоволителен от гледна точка на изкуството начин. Един единствен фото портрет в голям формат на иначе достолепния доктор на работното му място и с използвания от него инструментариум би ни внушил лаконично всичко това, което авторът се опитва да ни разкаже чрез множество ненужни детайли.
Съвместното видео на тримата художници, което ги показва как седят безмълвно около една маса, ядат и пият, а след това взаимно си мерят кръвното, не само обединява целия проект, но и показва нещо много характерно за поведението на съвременния индивид – той се ръководи не от желанието да избегне даден проблем, а се задоволява най-вече с неговата констатация. 
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”