Честито! , брой 3 (2840), 29 януари 2010" /> Култура :: Юбилеи :: Малина Томова
Български  |  English

Малина Томова

 

Мнозина от нас живеят не в апартаменти, а направо в библиотеки. Книгите се трупат в шкафовете, из гардеробите, на бюрата, по пода. Затова се налага да поощрим естествения подбор между книжните видове - и едни издания оцеляват при всички обстоятелства в словесната джунгла, а други даряваме на приятели и неприятели, на кръстопътищата.
Кои томове обаче завинаги остават с нас?
Книгите, с които прекосяваме невредими лабиринта на света. Книгите, с които преодоляваме страха от оскърбление. Книгите като Всичко.
Да, изданията на "Стигмати", томовете на Малина Томова винаги остават с нас. Защото зад тях стои, неуморно и непоколебимо, кротката, често мрачна и отчаяна добрина на Малина. Защото силата на нейния вкус е огънче в борбата срещу бездарния вкус на времето. А в тази бездарна борба забравихме, че Малина е добър, много добър поет, пощаден от славата, "с душа незащитена и незащитима,/ живял самоубийствено за трима"...
 
За много години, Малина!
 

Приятелите от Култура  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”