Ходене по буквите , брой 2 (2839), 20 януари 2010" /> Култура :: Културен коктейл :: Ходене по буквите
Български  |  English

Ходене по буквите

 

Деян Енев. "Хора на перото". ИК "Сиела", С., 2009, цена 10 лева
Свежата литературна журналистика на Деян Енев, публикувана в "Сега" и "Телеграф", натрупа критична маса за книга. Предан на идеята за писането като мисия, за смисленото слово като здраве, авторът кръстосва всекидневието си не само с канонични фигури като Хайтов, Радичков и Генчо Стоев, но и със светли покойници като Рашко Сугарев, Росен Босев, Кръстьо Кръстев, Георги Рупчев, Иван Методиев... Със светли бегълци от светската суматоха като Любен Петков и Борис Христов... Забързаните вестникарски портрети са поетични - и точни. А някои от споделените ситуации - наистина задушевни. Като естественото разпадане на един войнишки строй през 1979 г., когато младши сержантите научават за самоубийството на Петя Дубарова. Благодарение на такива вестникарски публикации медийният строй на литературата още не се е сринал.
 
Марин Дамянов. "Самурай от Надежда". Издателство Action, С., 2009, цена 9 лева
 80-те години в София. Помните ли кафе-сладкарница "Хавана" на "Витошка"? Да? Тогава преведете на човек, роден след 1989, израза "некерманска мацка"? И как ще му обясните нравственото обаяние на източните бойни изкуства и техните софийски сенсеи, упражнявано пред тогавашните "малолетни престъпници"? ("Малолетни престъпници" повече в смисъла на Жак Превер, отколкото на Детската педагогическа стая...) Искрено се забавлявах с наивните и честни персонажи на Марин Дамянов, чиито реплики, със скоростта на пинг-понг, са петимни да бъдат пренесени на филмов екран. Защо не и от режисьора Дочо Боджаков, автор на предговора, чел ръкописа на тази книга още през 1987, когато романът е бил върнат от различни издателства със соцреалистическа неприязън. Днес наследниците на Дамяновите персонажи минаха през "Магурата", кражбите, охранителните фирми, а някои мутри под полицейски пагон дори управляват държавата. Но нямат нищо общо със своите предтечи от кв. "Надежда" и нравствената им доблест.
 
Пат Конрой. "На юг от Брод стрийт". Превела от английски Иглика Василева. ИК "Обсидиан", С., 2009, цена 18 лева
 Поредният монументален роман на Пат Конрой, в чиито страници се дочуват далечните експлозии от незабравимия "Принцът на приливите". Топъл, на места парещ текст за американския юг, по чиято живописна фасада личат шуплите на трагични класови, расови и сексуални противоречия. Всъщност в протежение на над 560 страници нравствените и духовни фасади на град Чарлстън биват заздравявани и измазвани от една крайно разнородна ученическа компания, която преодолява с любов, компромиси и усилие всички превратности на времето. Забавен и същевременно болезнен текст във възхвала на приятелството. А Иглика Василева е пресъздала завладяващо това как централният персонаж на романа се шегува със собствената си патетика.

 

 

още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”